Hindi nasıl pişirilir?
Yeni yıl yaklaşırken, hindiler de satışa sunuldu. İşte 3 ayrı hindi yemeği tarifi...
Kırklareli’de yılbaşında satmak için 50 adet hindi besleyen Recep Aktoprak, hindinin tanesinin 80-100 lira arasında satılacağını söyledi. Siparişleri almaya başladıklarını ifade eden Aktoprak, bu yılbaşı hindi satışlarından umutlu olduklarını bildirdi.
Hindi satışlarının yılbaşından yılbaşına olduğunu anlatan Aktoprak, "Şuanda hindilerimiz 15 haftalık. Yılbaşından yılbaşına piyasaları oluyor. Erkek hindiler 10 ile 12 kiloda, dişiler 8 ile 10 kilo arasında oluyor. Hindi her zaman satılan bir şey değil. Yılbaşılarında satılıyor. Yılbaşı denilince sofraların vazgeçilmezi hindi akla geliyor. Hindi satışları bu yıl geçen yıllara göre daha erken başladı. Bir yıl boyunca hindilerimiz yetiştirdik. İnşallah hindilerimizin hepsi satılır. Hindi piyasasındaki pahalılık yem fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor. Fiyatlar geçen yıllara oranla aynı" dedi.
-Hindi sarma 25 lira-
Yılbaşının yaklaşmasıyla birlikte bazı marketler ve lüks lokantalarla, oteller de özel yılbaşı hindisi siparişlerini almaya başladıklarını duyurdular.
Yılbaşı sofralarını hindi dolmasıyla süslemek isteyenlerin bütçelerinden 25 lira ayırmaları gerekiyor. Yılbaşı akşamı için hazırlanacak hindiler için verilecek siparişler bugünlerde alınıyor.
Kırklareli 288 Kafe Restoranın İşletme Müdürü Erman Karagöz, 300 gram hindi etinin, pirinç pilavı, kestane ve portakal dilimlerinin fırında pişirildikten sonra müşteriye hindi sarması olarak 25 liradan sunulacağını kaydetti.
Siparişlerin şimdiden alınmaya başladığını ifade eden Karagöz, müşterilerin istekleri doğrultusunda hindilerin servis edilebileceğini belirtti.
-Hindinin hazırlanışı-
Yılbaşı gecesini evinde geçirmek isteyen kişiler hindiyi damak lezzetine göre bir kaç çeşitte yapabilecek. Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Öğretim Görevlisi Ali Çakır, hindi tariflerini şöyle sıraladı:
"Bütün hindi yıkanıp temizlendikten sonra içerisine hazırlanan iç pilav konur. İç pilav konduktan sonra iplik ile dikilir. Dikilen hindi içerisi su dolu tencereye konur. Tencerenin içine gelişi güzel kesilmiş havuç, kereviz sapı, maydanoz sapı, tane kara biber ve kuru soğan atılır. Hindi 30 dakika ara ile altlı üstlü çevrilir. 1,5 saat sonra tencereden alınarak fırın tepsisine konur. Üzerine hazırlanan sos sürülerek 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Hindi piştikten sonra ayrı bir tepsiye alınır. Kenarlarına iç pilav dökülerek servisi hazırlanır."
-Hindi kapama-
Malzemeler, 1 adet soğan(yemeklik doğranmış), 4 parça hindi eti, 2 su bardağı pirinç, 6 adet taze soğan, karabiber, tuz."
"Yemeklik doğranmış soğanlar 1 çay bardağı su ile suyunu çekene kadar kavrulur. Hindi etleri eklenir üzerine tekrardan tencerenin yarısına kadar su eklenir. Etler pişirilir. 2 su bardağı pirinç ayrı bir yerde yağ ile kavrulur ve tuz eklenir. Kavrulduktan sonra cam tepsiye dökülür. Üzerine karabiber serpilerek parça etler üzerine konulur. Suyu da üzerine dökülür. 6 adet taze soğan doğranır üzerine serpilir ve tuz eklenip 180 derecelik fırında pişirilir.
-Hindi haşlama-
Malzemeler, 2 patates, 1 havuç, 4 parça hindi eti, Tuz, Limon, Karabiber"
"Tencereye su hindi eti, havuç ve patates konur. Pişene kadar
haşlanır. Servis tabağına alınarak üzerine karabiber dökülerek ve limon sıkılarak servis edilir.
-Hindi çorbası-
Malzemeler, 1 adet hindi göğsü, 1 çay bardağı arpa şehriye, 1 adet limon, 3 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı tereyağ, tuz."
"Hindi tencereye su içerisine konarak haşlanır. Haşlanan hindi didiklenerek hindi suyunun içerisine konur. Daha sonra un, yoğurt, yumurta ve limon karıştırılarak elde edilen terbiye içerisine dökülür. Şehriyelerde içerisine konulduktan sonra kısık ateşte kaynatılır. En son içerisine tuz ve kızdırılmış tereyağ konarak servis edilir.