Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Daha az et daha çok sebze ve sağlıklı, ince bir beden!
 
İlkel insanlar, yağsız vücut kitlelerinin yanı sıra, sağlıklı beslenme konusunda da çağının ilerisindeydiler. Atalarımızın binlerce yıl önce bildiği şeyleri daha iyi anlamak için tarih öncesi beslenme programını inceledim. Bu programı kahvaltıda, öğle ve akşam yemeklerinde uygulayın. Daha önceden biliyorsunuz. Standart Amerikan beslenme programı doymuş yağlar, şeker ve içinde yapay katkı maddeleri bulunan işlenmiş yiyeceklerle doludur.

Bu tür bir beslenme şekli vücudunuza zarar vererek yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi hastalıklara neden olabilir. Zararı telafi etmek için yapmanız gereken atalarımızın bitkisel beslenmeye dayalı diyetlerine bir göz atmak.

Günümüzde, yapılan araştırmalar yalnızca vejetaryen diyet uygulayan kişilerin, vejetaryen beslenmeyenlere göre genellikle daha az kalori aldığını, daha düşük kiloya sahip olduğunu ve kalp krizi risklerinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Tarih öncesi beslenme...

1. PROTEİN GRUBU: 
İşte, et severleri şaşırtacak bir bilgi: Almanız gereken toplam kalori miktarının yalnızca yüzde 10’u protein olmalıdır. Bazı protein kaynakları:

- Baklagiller: Mercimek, kuru fasulye ve nohut harika protein kaynaklarıdır.
- Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, nori (Sushi’nin sarıldığı yosun yaprağı) ve kıvırcık lahana, protein bakımından zengin ve besleyici yiyeceklerdir. Ayrıca bu sebzeler, proteinin yanı sıra kalsiyum, demir gibi diğer pek çok vitamin ve mineral deposudur.

2. KALSİYUM GRUBU: 
Özellikle 40 yaşın üstündeki kadınlar için kalsiyum, kemik sağlığı açısından çok önemli bir besin maddesidir. Bazı kalsiyum kaynakları:

- Tofu: Bazı insanlar, haşlanmış soya fasulyesinden elde edilen bu soya peynirinden çekinir çünkü beslenmelerine nasıl dahil edeceklerini bilemezler. Ancak Asya’ya özgü bu gıda hem yemeklerle kullanmak için uygundur hem de kalsiyum deposudur. Yumuşak tofuyu soslarda ve pudinglerde kullanmayı deneyin. Sert tofuyu ise tavada veya salataya dahil ederek hafifçe karıştırın.

- Soya, badem veya pirinç sütü: Bu bitkisel kaynaklı sütler, mandıra ürünlerinin yerine kullanmak için harika alternatiflerdir. Çoğu inek sütü kadar kalsiyum içerir.

3. YAĞ GRUBU:
Bitkisel kaynaklı yiyecekler aynı zamanda önemli besin maddeleri, antioksidanlar, vitaminler ve lif bakımından oldukça zengindir. Ayrıca, sağlıklı yağlardan sayılan doğal yağlar içerirler.

- Tekli doymamış yağlar: Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri içeren zeytin ve avokado gibi yiyecekler kalp sağlığı açısından çok yararlıdır.

- Çekirdekler: Kenevir tohumu, keten tohumu ve chia çekirdeği önemli yağ asitleri ve omega-3 bakımından oldukça zengin ürünlerdir. Salatalarınızın üzerine serpiştirebilir veya soslarınıza ekleyebilirsiniz.

? Kuruyemişler: Ceviz, badem ve kaju, omega-3 deposu yemişlerdir. Yaklaşık 50 gram ceviz bütün gün boyunca ihtiyacınız olan tüm sağlıklı yağları içerir.

4. KARBONHİDRAT GRUBU: 
Konu karbonhidrat olunca, nitelik nicelikten önce gelir. Farklı renklerde meyveler, sebzeler ve tam tahıllar tüketerek hem basit hem kompleks karbonhidratları birleştirin. Antioksidanlar, vitamin ve minerallerle dolu bu gıdalar sizi kanser, kalp krizi ve diğer birçok kronik hastalıktan korumaya yardımcı olurlar.

-Kırmızı: Çilek, elma, domates
- Turuncu: Havuç, mango, portakal.
- Sarı: Muz, su kabağı, limon
- Yeşil: Taze fasulye, misket limonu, armut.
- Mavi/mor: Yaban mersini, erik, pancar.
- Kahverengi: Tam tahıllı ekmek, makarna ve kinoa. Böyle bir beslenme şekline bütün bütçenizi ayırmanız gerekmiyor, ama çoğunu toptan veya donmuş şekilde alabilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız