Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
Fazıl Tunç / Tolga Yıldırım - Antalya'nın Alanya ilçesine bağlı Bayır köyünde köy ihtiyar heyetinin aldığı karar doğrultusunda 38 yıldır tavuk beslenmiyor. Köylüler, tavukların tarladaki ekine ve sebzeye zarar vermesi nedeniyle çıkan kavgaları önlemek amacıyla ihtiyar heyetinin aldığı kararı, 38 yıldır uyguluyor.
 
Alanya'ya 52 kilometre uzaklıktaki Bayır köyünün iki mahallesinden biri olan Takanlar'da, 1940'lı yılların başında tavukların bahçedeki ekine zarar vermesi nedeniyle çıkan kavgaları önlemek için mahalle sakinleri, ihtiyar heyeti kararıyla tavuk beslemeyi bıraktı. Bundan 30 yıl sonra köyün merkez mahallesi de bu karara uyarak 1973 yılında köydeki bütün tavukları kesti. 

Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan 70 haneli Bayır köyünde yaşayan 155 kişi, bir mahallede 70 yıla, köyün tamamında ise 38 yıla rağmen ihtiyar heyetinin aldığı kararı uygulamaktan vazgeçmedi. 

Bayır Köyü Muhtarı Tevfik Şimşek, ekinleri zarar gören bahçe sahipleri ile tavuk besleyen köylüler arasında yaşanan kavgaları önlemek amacıyla ihtiyar heyetinin 1940'lı yıllarda koyduğu yasağı Aa muhabirine anlattı. 

Köyde birbirine uzak mesafede olan Merkez ve Takanlar isimli iki mahalle bulunduğunu belirten Şimşek, tavuk besleme yasağının ilk olarak Takanlar Mahallesi'nde yaşayan köylüler tarafından uygulandığını söyledi. Şimşek, 1973 yılında Merkez Mahallesi'nde de tavuk besleyen kişilerin yasağa uyarak tavuklarını kestiğini ifade etti. 

İhtiyar heyetinin yıllar önce aldığı kararı köylülerin hala sürdürdüğünü, köyde yaşayanların tavuk beslemek istemediklerini kaydeden Şimşek, şöyle konuştu: 

"Köyümüzde geniş tarım alanları yok. Köylüler evlerinin önündeki küçük alanlara patlıcan, domates, fasulye, soğan eker. Bahçede ekilen ürünler kendi ihtiyaçlarını karşılar. Geçmiş yıllarda da tavuklar, köyde az olan ekili alandaki ürüne zarar verdiği için kavgalar yaşanmış. Köy ihtiyar heyeti de vatandaşların isteği üzerine tavuk beslemeyi yasaklamış. Köydeki yasak 1940'lı yılların başında Takanlar Mahallesi'nde başlatıldı. O zaman köylüler tavuklarını dağa saldı. Bazı tavuklar köye geri döndüyse de zamanla mahallede tavuk kalmadı. Bizim mahallede tavuk beslemenin yasaklanması üzerine Merkez Mahallesi'nde yaşayan köylüler de tavuklar bahçelerine zarar verdiği için fidanlarını ve meyvelerini, bizim mahalleden almaya başladı. Daha sonra Merkez Mahallesi'nde yaşayanlar da mahallelerinde tavuk beslemenin yasaklanmasını istedi. Onların isteği üzerine 1973 yılında tavuk beslemek köyümüz sınırlarında tamamen yasaklandı. 40 yıla yakın yıldır köyümüzde hiç kimse tavuk beslemedi." 

-Tavuk veremeyince deve kuşu verdiler- 

Tevfik Şimşek, 2005 yılında Alanya Tarım İlçe Müdürlüğünde yapılan bir toplantıda Kaymakamlık tarafından maddi durumu iyi olmayan köylülere civciv dağıtılacağı duyurusu yapıldığını, köyde tavuk beslemek yasak olduğu için köylünün kampanyaya katılmadığını anlattı. 

Toplantıda yasaktan haberdar olan ve şaşıran yetkililerin kendisine tavuk yerine deve kuşu verdiklerin belirten Şimşek, erkek olan deve kuşunun çifti olmadığı için bir süre sonra depresyona girdiğini, bunun üzerine, "Yalnızlık Allah'a mahsustur" diyerek başvurduğu yetkililerden bir dişi deve kuşu istediğini kaydetti. Talebine olumlu yanıt alamadığını ifade eden Şimşek, 6 ay beslediği deve kuşunun kendisine zarar verdiği için telef olduğunu söyledi. 

Köylü için tavuk beslemenin, Eti ve yumurtasını satın almaktan daha maliyetli olduğuna değinen Şimşek, köylülerin tavuk ve tavuk ürünü ihtiyaçlarını 17 kilometre uzaktaki beldeden temin ettiklerini söyledi. 

-"Yasağı köylüler istedi"- 

1973 yılında köyde muhtarlık yapan Selahattin Yılmaz ise Merkez Mahallesi'nde sonradan uygulanmaya başlayan yasağın köylüler tarafından istendiğini belirtti. Muhtarlık yaptığı dönemde iki aile arasında tavuk nedeniyle tartışma yaşandığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: 

"Ekini zarar gören bahçe sahibi ile tavuk besleyen kişi tartıştı. Bunun üzerine bahçesine ilaç attı. Birkaç gün sonra o bahçeye giren tavuklar zehirlendi. Tavuğu telef olan köylü muhtarlığa geldi. Biz de köyde kavga çıkmaması için köylüleri topladık. Köylülerin isteği üzerine yasağı mahallemizde de uygulamaya başladık. O gün tavuk besleyen herkes tavuklarını kesti. Köylüler şimdi de komşularının bahçesi zarar görmesin diye tavuk beslemiyor." (AA)

- Antalya

Ekleme Tarihi
24.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız