Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Yılbaşı sofrasındaki tehlike

Diyet uzmanlarından, 'Yeni yıla enerjik ve sağlıklı girmek istiyorsanız, yılbaşı gecesi aşırı kuru yemiş, alkol ve tatlı tüketmeyin, fazla kalorilere dikkat edin' uyarısı geldi

Yılbaşı gecesi sofraya aç karnına oturmamak, ara sıcaklarda kızartmalardan kaçınmak, tatlı yerine meyve tüketmek ve az miktarda kuru yemiş yemek tavsiyeler arasında.
 
Diyetisyen Müge Özturna, o gece için hazırlanan yemeklerin de özenle seçildiğini, ancak ertesi gün rahatsızlık yaşanmaması için ağır gıdalardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Yılbaşı sonrasında enerjik ve sağlık olabilmek için doğru beslenilmesi gerektiğini vurgulayan Özturna, yeni yılı evde karşılayacaklar için önerilerde bulundu.

Yemeğe çok aç oturmamaya özen gösterilmesi gerektiğine dikkati çeken Özturna, ''Örneğin, ince dilimlenmiş yağsız peynir ve grisini, diyet kraker ile sütlü kahve veya 1-2 adet kuru meyve ile 10 fındık/badem iyi bir seçimdir. Bu küçük kalorisi düşük yiyecekler sağlıklı beslenmenize destek olacaktır'' dedi.

Özturna, zeytinyağlı ve salatalar ile ana yemek olarak hindi etinin yılbaşında iyi bir seçim olduğunu, ancak yanında kestaneli pilav, çorba ve püre tarzı karbonhidratların tüketilmemesi gerektiğini ifade etti. Yeni yıl tatlısı olarak hafif tatlıların tercih edilmesi önerisinde bulunan Özturna, örneğin cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma, dondurma gibi yağ içermeyen hafif meyve tatlılarının geceyi rahat geçirmeyi sağlayacağını söyledi.

Kuruyemiş tüketiminde porsiyonların önemli olduğunu belirten Özturna, içine 5 fındık, 5 badem, 2 parça ceviz, 5 çam fıstığı, 5 fıstık, 15 kuru yaban mersini ve kuru üzüm ile 3 kuru erik, son olarak 1 yemek kaşığı dolusu beyaz leblebi tabağının gece süresince tüketilebileceğini ifade etti.

AÇIK BÜFE EĞLENCELERİNE DİKKAT

Özturna, açık büfe partilerine katılacaklara da önerilerde bulunarak, bu tür organizasyonlara aç gidilmemesi gerektiğini vurguladı. Evden çıkmadan önce küçük, ancak sağlıklı bir şeyler yenilmesinin önemli olduğunu belirten Özturna'nın verdiği bilgiye göre, tabağın yarısının çeşitli meyve veya sebzeler ile doldurduktan sonra açık büfenin etrafında fazla dolaşılmaması gerekiyor.

Yemek sırasında yoğunluklu olarak eğlenceye konsantre olunmasının fazla yemek tüketimini engelleyeceği ifade ediliyor.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.12.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız