Yaz aylarında sebze ve meyve çeşitlerinin artmasıyla beslenmemiz de hafifler. Sebze ve meyve tüketerek hafifleyeceğim diye düşünüyorsanız sonuç umduğunuz gibi olmayabilir.
Aslında sebzelerin çoğunluğu posa ve sudan oluştuğu için kalori değerleri de düşüktür. Sebzeler içinde yalnız patates ve mısırın karbonhidrat miktarı fazladır ve ekmek grubuna girer ancak patates ve mısır da korktuğumuz kadar kötü besinler değildir.
Posa, vitamin, mineral ve su gibi önemli besin ögelerini aldığımız sebze ve meyveler beslenmemizin olmazsa olmaz gıdalardır. Ancak biz toplum olarak maalesef yemekleri yağlı yapmaktayız. Özellikle sebzeleri sıvıyağla veya zeytinyağı ile pişiriyorum diye hiçbir zarar gelmeyeceğini düşünürüz. Ancak bol zeytinyağlı bir sebze yemeği bir hamburger menü kadar kalori içerebilir. Aynı şekilde bol zeytinyağı koyduğumuz bir salatadan tahminimizden çok kalori alabiliriz.
100 g yağ = 900 kalori
1 küçük hamburger (250 kal) + 1 küçük boy patates kızartması (200 kal)+ 1 bardak kola (100 kal) = 550 kalori
Gördüğünüz gibi 100 g yağ bir hamburger menüden çok fazla enerji içermektedir. Bu nedenle her gün kahvaltıda, yemeklerde ve salatalarda tükettiğimiz yağ miktarı çok önemlidir. Sağlıklı beslenme modeli içinde katı yağ, margarin ve tereyağ yerine daha çok sıvıyağ ve zeytinyağları tüketmemiz gerektiğini vurguluyoruz, ancak miktarına dikkat etmezsek enerji değerleri çok yüksek olan yağlar şişmanlamamıza neden olur.
Kuruyemişlere dikkat
Sıvıyağlarda olduğu gibi farkında olmadan aldığımız fazla enerjili besinlerden biri de kuruyemişlerdir. Fındık, fıstık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar bizim iyi yağlar dediğimiz vücut için sağlıklı yağ asitlerini içerirler. HDL kolesterolün yükselmesi içinde bu yağlar önemlidir. Fakat bu yağlı tohumların enerjileri de çok yüksektir. 100 gramlarının enerji değeri ortalama 600 kaloridir ve bu 9 dilim ekmeğe eşittir, eğer düşük kalorili ekmeği düşünürsek 18 dilim ekmeğe eş değerdir. Eğer kuruyemiş tüketiyorsak, 100 g fıstığı tarttırıp yaklaşık kaç tane olduğuna bakarak kendi yediğimiz miktarlarla karşılaştırmalıyız. 7-8 tane fındık, fıstık, badem veya 2-3 tane ceviz tüketmek sağlık için yeterli olacaktır.
Tatlı Olarak Meyve Sebzeler gibi meyveler de yazın çeşitleri artan besinlerdir. Meyveler bizim doğal tatlılarımız olmalıdır. Şeker miktarları fazla olsa bile kavun, karpuz, üzüm gibi meyveler çikolata, gofret, kek, kurabiye gibi bizim için daha zararlı olan yağlı yiyeceklerden çok daha sağlıklıdır. Hiçbir meyve ayrımı yapmadan her çeşit meyveyi tüketmek gerekir.Hergün en az 3-4 porsiyon meyve tüketmek tatlı isteğini de azaltır
Serap Güzel
radikal.com.tr
|