Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kalp hastalarına alıç tedavisi
 
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Öğretim Üyesi Prof.Dr. Coşkun Usta, alıçın kalp damar hastalıkları, damar sertliği, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliğinde etkili olduğunu belirtti.
 
 
 

Orta derecedeki kalp yetersizliğinde tedavi edici boyutunun tıpta kullanılan ilaçlar kadar etkili olduğunu ifade eden Prof.Dr. Coşkun Usta , 'alıç'ın kalp damarlarında kan akımını artırdığını söyledi. Alıçın yaprağı, çiçeği ve meyvesinde yüksek miktarlarda insan vücudunda etki oluşturan bileşikler barındırdığını kaydeden Prof.Dr. Usta, şöyle konuştu: "Bu bileşikler arasında flavonoidlerden özellikle proantosyanidinler ve quersetin, saponinler yer almaktadır Ayrıca, bitki vitamin C açısından da oldukça zengindir. Yapılan klinik ve deneysel çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre alıçtan elde edilen hap şeklindeki ekstrelerin oldukça etkili bir kalp koruyucu ve kalp kasını güçlendirici etkileri söz konusudur. Orta derecedeki kalp yetersizliğinde tedavi edici boyutu tıpta kullanılan ilaçlar kadar etkili olduğu çalışmalarda ortaya konmuştur. Kalp damarlarında kan akımını oldukça güçlü bir şekilde artırmaktadır. Bu da kalp damarları tıkalı hastalarda oldukça yaralı bir etkidir."

KARADENİZ VE MARMARA'DA YAYGIN

Alıçın, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yaygın olarak yetiştiğini kaydeden Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, Latince ismi Crataegus Oxyacantha olan alıçın 19. yüzyılda Avrupa'da ve Amerika'da da oldukça popüler olduğunu söyledi. Prof.Dr. Usta, bitkinin günümüzde kronik kalp yetersizliğinin tedavisinde özellikle Almanya'da yaygın kullanıldığını anlattı.

KALP YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ GERİLİYOR

Kalp yetmezliği olan bin 100 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada 24 hafta boyunca günde iki doz alıç ekstresi alan hastalarda kalp yetmezliği belirtilerinin gerilediğine dikkat çeken Prof.Dr. Usta, şöyle konuştu: "İki bin 600 hasta üzerinde yapılan başka bir çalışmada ise normal tedavilerine ilave olarak alıç kullanan kişilerde kalp problemleri ve ani kalbe bağlı ölümlerde azalma saptanmıştır. Toplam 4 bin hasta üzerinde denenmiş ve ilaç etkileşimleri ve yan etkileri açısından oldukça güvenli bir bitki olduğu bilim çevresince kabul edilmektedir."

MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN BİTKİSEL İLAÇLARA DİKKAT

Alıçın kalpte güçlendirici ve tansiyon düşürücü, damarlarda gevşetici etkisi nedeniyle kullanılabilecek en güvenli bitki olduğunu ifade eden Usta, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca, farelerde yapılan çalışmalarda kan kolesterolünü ve yağ düzeyini düşürdüğü saptanmıştır. Sonuç olarak alıç kalp damar hastalıklarında, damar sertliğinde, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliğinde oldukça etkili ve düşük risk taşıyan önemli bir bitkisel maddedir. Ancak, dikkat edilmesi gereken bir konu da alıç kullanırken diğer kalp ilaçlarının etkilerinde artış olacağından hekimlerimize danışarak kullanmamızda yarar vardır."

Alıç, hap şeklinde kullanıldığında görülen yan etkiler arasında baş dönmesi, baş ağrısı ve kalp çarpıntısının yer aldığını anlatan Usta, sözlerini şöyle tamamladı: "Alıç bitkisi çay olarak ve ektrelerinden elde edilen hap şeklinde bulunabilmektedir. Ancak halkımızın dikkat etmesi gereken bir diğer konuda tıpkı diğer bitkilerde olduğu gibi sahte ve merdiven altında üretilmiş ve onay almamış bitkisel ilaçları ve alıç ekstrelerini kullanmamaları gerekmektedir. Ülkemizde oldukça sık yetişen ve kolay ulaşılabilen alıç bitkisinin özellikle çay olarak kullanılması yayınlaştırılmalıdır. Üzerinde bu kadar çalışılmış ve tıptaki etkisi çok iyi bilinen alıç bitkisinin gereken değeri görmesini umuyorum."(İHA)

Ekleme Tarihi
20.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız