Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Bu Yiyecekler Kilo Aldırıyor!


Gıda cephesinde yer alan tüm değişikliklerin en önemlilerinden biri de beslenme ve egzersiz arasındaki dengeyle ilgilidir. 

Sağlıklı kiloya ulaşmak için alınan kalorilerin yakılan kalorilerle denk gelmesi gerekir. Bu dengenin bir tarafı bozulursa kilo verirsiniz, diğer tarafı bozulursa kilo alırsınız; işte bu kadar!

Ancak, bu yaz “New England Journal of Medicine” dergisindeki önemli bir araştırmaya göre, yalnızca ne kadar yediğiniz değil, ne tür gıdalar tükettiğiniz de kilo alımını etkiliyor.

120.000 katılımcının yaş, temel vücut kitle endeksi ve egzersiz, uyku gibi yaşam tarzı faktörleri düzeltildikten sonra, 4 yılı aşkın bir süre içinde kilo almayı en çok etkileyen yiyeceklerin patates kızartması, patates cipsi, şekerli içecekler, etler, şekerler ve işlenmiş tahıllar olduğu ortaya çıktı. Kilo vermeyle en çok bağdaştırılan gıdalar ise yoğurt, kuruyemiş, tam tahıllar, meyve ve sebzeler olarak kaydedildi…

Yalnız, burada geçerli olan basit bir kalori aritmetiğinin ötesinde bir durum. Bir öğüne başlarken beyninizin aradığı kalori değil, besin maddeleridir ve sizi doyana kadar yemeye teşvik eder. Bu da bir tabak patates kızartmasını meyve-sebzelerden, tahıl ve yağsız etlerden oluşan sağlıklı bir öğünle değiştirmenin zor olmasının nedenlerinden biridir.

Aynı zamanda sindirim mekaniğiyle ilgili benzer bir durum da söz konusu. Yüksek lifli besinler midede genişleyerek sindirimi yavaşlatır ve tokluğu artırır. Bu yüzden her ana öğünden önce meyve veya bir avuç kuruyemiş (fındık, badem, ceviz vs) tüketmeye çalışırım. Şimdi, doğru türde gıdalar tüketerek kontrollü kalori alırsanız daha sonra yanlış türde beslenerek kalori depolamayı önleyebilirsiniz. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız