GDO’suz ürün isteyen anne bin kaplan gücünde
Eskişehir'de anneler ayaklandı, çiftçinin kapısına dayandı...
Her Cumartesi sabahı Lado'yu alıp taaaa Şişli'deki ekolojik pazara gitmeyi marifet sanıyordum. Bir baktım Eskişehirli anneler hızını alamamış, doğal tarım talep etmek için çoluk çocuk çiftçinin kapısına dayanmış. Grup büyüyüp güçleniyor, ziraat odası ve belediyeyi arkasına katıp; hormonu tarlasına sokmayan çiftçinin ürününe sahip çıkıyor. İşte; çocuğunu GDO'suz beslemeyi kafaya koyan bin kaplan gücündeki annelerin hikayesi. Anneler ikiye ayrılır diyordum... Bir, canını dişine takıp ''bu çocuğun boğazından tarım ilacı geçirmeyeceğim'' diyenler, iki ''amaaaaan nasılsa evde yemese yuvada yiyor'' diyenler. Sonra bir mail geldi anladım ki meğer üçe ayrılırmış. Bir de sadece çocuğunun bugün boğazından geçeni değil, ileride geçecekleri de düşünenler varmış. Eskişehir Doğal Ürün Talep Edenler Grubu'nu anneler kurdu. Bu anneler, bölgelerinde ekolojik tarım yapan çiftçilerin çoluk çocuk kapısına dayandı. Onları desteklemek, yaşatmak ve tabi ki gerektiğinde hesap sormak istiyorlar.
Malum çocuğunuzu doğal beslemek istiyorsanız aslında bu işin büyük şehirlerde kolay yolları var. Ekolojik ürünlere İnternetten bile kolayca ulaşılıyor. Bir grup anne, sofralarına doğal gıda koymak için neden ziraat odasını, belediyeyi seferber eder, çiftçileri karşısına dizer diye merak ediyoruz ? Gruba ön ayak olan Aylin anneyle yazışınca işin özünde çoğu zaman es geçilen bir mantık olduğunu anlıyorum. Tarım ilaçları, hormonlar hele ki GDO bizim evimize girmiyor diye yok olmuyorlar. Suyumuz, toprağımız her gün bu ürünlerin kirliliği nedeniyle bir bedel ödüyor. O bedelden hiç kimsenin çocuğu muaf değil. Gurme Bebek'te anneler doğal ürün bulmanın zorluğundan yakınıyor. Ekolojik ürün bulmak ne kadar zorsa, bu ortamda ekolojik ürünü üretmeye devam etmek kat be kat daha zor. Birinin çiftçiye; ''sen babandan kalan tohumundan tohum üretmeye devam et bak biz buradayız'' demesi gerekiyor. İşte Eskişehirli anneler bunu yapıyorlar. ''Biz buradayız, sen üretmeye devam et ki çocuklarımız sadece bugün değil yarın da bu ürünlere ulaşabilsinler. Doğal tarım, temiz toprak yok olup gitmesin'' diyorlar.
Artık her işte olduğu gibi bu işin içinde de sosyal medya ve İnternet var. Anneler ve çiftçiler ortak bir Facebook sayfası kurmuşlar, oradan haberleşiyorlar. Sipariş verip alıyorlar. Aylin Sılığ, İnternet kullanmaya çiftçilere yardımcı olduklarını onlara bu dünyanın kapılarını aralamaya çalıştıklarını söylüyor. Zaman zaman Eskişehir'de yüz yüze bir araya geliyorlar. Havalar bir ısınsın çocukları kapıp yeniden çiftlik çiftlik gezmeye başlayacaklar.
Anladım ki bu dünyayı bir gün çocuklarının hatırına anneler kurtaracak. |