Van Gölü'nü bekleyen tehlike
Van Gölü ve çevresinde yer alan Önemli Doğa Alanları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Küresel ve bölgesel ölçekte nesli tehlike altında dikkuyruk, toy, yaz ördeği gibi birçok nadir canlıya ev sahipliği yapan Van Gölü ve çevresinde yer alan Önemli Doğa Alanları (ÖDA) yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Doğa Derneği uzmanları, acil önlem alınmaması halinde dünya üzerinde çok sınırlı alanda yaşayan bu türler için Van, yuva olmaktan çıkacağına dikkat çekiyorlar.
Ahlat Sazlıkları, Sodalı göl, Kavuştuk Yarımadası, Bendimahi Deltası, Dönemeç Deltası, Edremit Sazlıkları ve Van Ovası gibi ulusal ve uluslararası mevzuat ile koruma altına alınmış Önemli Doğa Alanları, nesli küresel ölçekte yok olmak üzere olan dikkuyruk (Oxyura leucocephala), toy (Otis tarda) ve yaz ördeği (Marmaronetta angustirostris) gibi bir çok türe ev sahipliği yapıyor.
Dünya ölçeğinde kritik durumda olan bu türlerin üreme alanları, yoğun kirlilik, kurutma, aşırı otlatma, yol çalışmaları ve yerleşim baskıları nedeniyle doğal karakterlerini hızla kaybetmeye başladılar. Bu tehditlere ek olarak yasadışı av baskısı, konvansiyonel tarım faaliyetleri nedeniyle türler daha fazla tehdide maruz kalmaktadır. Örneğin toy, bölgede ürediği tek alan olan Kavuştuk Yarımadası’ndaki yasadışı av baskısı, konvansiyonel tarım faaliyetleri ve yapılaşma baskısı nedeniyle artık yoğun bir tehdit altındadır.
Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Ulusal ve uluslararası mevzuatın bağlayıcı hükümlerini ihlal eden; Van Gölü ve çevresinin doğal yapısını ve ekolojik karakterini bozan; göçmen kuşların yaşam alanlarını etkileyen; yabani bitki ve hayvan varlığının yaşamının devamlılığı için engel teşkil eden faaliyetlerin durdurulması, alanın bir kuş cenneti olarak gelecek nesillere kalması için önlemler alınmasını talep ediyoruz. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle korunan bu alanlarda acilen gerekli önemler alınmalıdır.” |