Meyve Şekerinde Tehlike Ne Boyutlarda?
Uzmanlar früktozun kilo alımına yol açabileceği ve iç organlarda yağlanmayı artırabileceği konusunda tartışıyor...
Yiyecek ve içeceklerde bulunan karbonhidratları fazlaca tükettiğinizde ekstra kilo alımı da kaçınılmazdır. Bilim adamları, işte bu fazla kiloya neden olan ekstra karbonhidrat yerine aynı kalori değerine sahip ekstra früktozun tüketilmesiyle, ekstra kilo alımına rastlanamayacağını söylüyor. En azından früktoz ile ilgili yapılan son bir araştırma bunu göstermekte. Diğer taraftan, çalışmadaki katılımcılar ekstra früktozu yiyecek ve içecekler ile değil de direkt olarak tükettiklerindeyse fazladan kilo alımı kaçınılmaz oluyor.
Son yıllarda, bilim adamları, tüketiciler ve üreticiler arasında früktoz yani meyve şekerinin sağlığa olumsuz yönde etkileri olup olmadığı tartışılıyor. Früktozun, vücutta yağ birikmesine bağlı olarak aşırı kilo alımına neden olduğu da iddia ediliyor. Yüksek oranda früktoz içeren Mısır şurubunun pekçok yiyecek ve hatta meşrubatta bulunduğu düşünülürse, bu önemsenmeyecek ve es geçilecek bir iddia değilmiş gibi gözükmekte.
Früktozun karaciğerde işleme tabi olmasıyla ilgili bir başka teoriye göre de ekstra früktoz tüketenler, karbonhidrat tüketenlere göre daha farklı bir insülin direnci gösteriyor. Bu yüzden, bazı bilim adamlarına göre de früktozun kilo alımına olan etkisi incelenmek istendiğinde insülin seviyesinin de kontrol edilmesi şart. Karaciğerin früktozu sürekli olarak yağa çevirdiği için metabolik sendrom riskini artırdığı da söylenmekte.
The Journal of Nutrition'da geçtiğimiz ay yayımlanan bir makaleye göre de aşırı früktoz tüketimi ile iç organların etrafında daha fazla yağ birikiyor, bu yüzden de kişide kalp krizi riski yükseliyor. Früktoz için bilim adamları 'kesinlikle sağlığa zararlıdır' diyemiyor fakat früktozdan alınan kalori miktarı, toplam kalori miktarına göre belli bir oranı geçtiğinde, ekstra kilo alımı ile ilgili risk faktörleri oluştuğunu da belirtmeden geçmiyorlar... |