Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
Sahrap SOYSAL
[email protected]


Can besleyen su

 
 
Marianna Yerasimos’un “Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Yemek Kültürü” kitabında Evliya Çelebi’nin su ile ilgili söylemlerini okurken hep rahmetli canım babacığım geldi aklıma.

Su konusunda o kadar titizdi ki canım babam, hemen herkes onun bu hassasiyetini bilirdi. Asla rastgele sulardan içmezdi. Sular hakkındaki genel değerlendirmeleri hiç umursamazdı, içtiği su için kendi değerlendirmeleri olurdu ve bu değerlendirmeler onun için çok önemliydi.
Sudan bir yudum alıp yuttuktan sonra lezzetiyle ilgili öyle yorumlar yapardı ki, şaşar kalırdım. Benim için içtiği şey nihayetinde bir su idi. Ancak, Osmanlıların sağlıklı suyu belirlemek için kullandıkları yöntemi okuyunca babamın suya gösterdiği bu aşırı özeni anlamaya başladım.
Saf ve hafif suyun lezzetli olduğuna inanan Osmanlılar sağlıklı suyu seçmenin vazgeçilmez yöntemi olarak “vezn ettmek”i yani tartmayı benimsemişler.
İncelemek istedikleri suya pamuk batırırlar, pamuk kuruduktan sonra da tartarlarmış. En hafif gelen pamuğun battığı suyu da en hafif su olarak görür ve onun değerli olduğunu söylerlermiş. Bu arada Evliya Çelebi’nin Diyarbakır’ın Hamrevat suyundan daha hafif gelecek su olmadığını söylediğini de belirtmekte fayda var.

Tonbalığı köftesi

İyice yıkayıp soymadan dörde böldüğünüz patatesleri, bol tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp henüz sıcak haldeyken soyduktan sonra ezerek püre haline getirin. Patates püresini derin bir kaba aktarın. Üzerine çok ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu ekleyin.
Yağını iyice süzdüğünüz tonbalığını ve suyunu süzdüğünüz konserve mısırı ilave edin. Tuz ve karabiberi serpip mayonezi katın. İyice yoğurduğunuz köfte harcından kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlak parçalara parmak şekli verdikten sonra yassı hale getirin. Köfteleri önce hafifçe çırpılmış yumurtaya, sonra da galeta unu ya da robotta çekilmiş bayat ekmek kırıntılarına bulayıp kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını aldığınız köfteleri servise sunun.

Malzeme listesi

- 2 kutu tonbalığı konservesi (160 gr)
- 3 adet orta boy patates
- Yarım demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- 1 çay bardağı
konserve mısır
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Kızartmak için;
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı galeta unu
(3 dilim bayat ekmeği çekerek de kullanabilirsiniz)
- 1 kahve fincanı sıvıyağ

8 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika

Pişirme süresi: 15 dakika
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Can besleyen su,sahrap soysal
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız