Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

NÜKLEER KARŞITLARI FUKISHIMA FELAKETİNDE ÖLENLERİ DENİZE ÇİÇEK ATARAK ANDILAR

MERSİN (İHA) - Mersin'de nükleer karşıtları, Fukishima Nükleer Santral felaketinde ölenleri, yürüyüş düzenleyip denize çiçekler atarak andı. Eyleme katılanlar, Akkuyu'da nükleer santral istemediklerini belirterek, hükümeti uyardılar.
 
 
Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Japonya'da geçen yıl meydana gelen Fukishima Nükleer Santral felaketinin birinci yıldönümünde eylem yaparak, kazada yaşamlarını yitirenleri andı. Öğle saatinde Atatürk Caddesi üzerindeki Ulu Cami meydanında toplanan nükleer karşıtları, "Nükleere Hayır", "Genel İzleyici Olma", "Akkuyu Fukishima Olmasın" yazan pankartlar açtılar. Bazı katılımcıların temsili kefen giydiği, bazılarının yüzlerine maske taktıkları eyleme, KESK'e bağlı Tarım Orkam Sen Genel Başkanı Metin Vuranok ve Greenpeace örgütü ile kendilerini 'Mersin Vosvos' olarak adlandıran ve eski volkswagen otomobilleriyle katılan grup da destek verdi. Alkışlar, ıslıklar ve zılgıtlarla nükleer santralleri protesto eden eylemciler, Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıççı'nın çaldığı akerdeon eşliğinde şarkı söyledi. Ellerinde 'Nükleer hayır teşekkürler', 'Radyoaktif limon istemiyoruz', 'Akkuyu Fukishima olmasın' yazan dövizler taşıyan eylemciler, sık sık 'Nükleere inat yaşasın hayat", "Akkuyu'da nükleer santral istemiyoruz" sloganları attı.
 
 
Cami meydanında bir açıklama yapan Mersin NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, Japonya'da 11 Mart 2011'de deprem sonrasında meydana gelen Fukishima Nükleer Santral kazasının nükleer santral felaketine dönüştüğünü, bu felaketin boyutlarının Çernobil nükleer felaketiyle eşdeğer olduğunu ileri sürdü. Fukishima Nükleer Santral kazası sonrasında Japonya topraklarının yüzde 10'unun radyasyonla kirlendiğini ve bu topraklarda binlerce yıl tarım yapılamayacağını belirten Aslan, "O bölgede yaşayan 300 bin kişinin tahliye edildiğini ve radyasyona maruz kalan insanların gelecekte yüzde 70'inin kansere yakalanma riskinin çok yüksek olduğunu biliyoruz. Yaşanan nükleer santral felaketleri, alınan tüm tedbirlere ve güvenlik önlemlerine rağmen kazaların önlenemediğini, bu kazaların radyasyon felaketine dönüşerek insan ve çevre sağlığına ciddi zararlar verdiğini göstermektedir. Güvensiz, kaza riskleri çok yüksek ve pahalı olan nükleer santraller ülkemizin enerji sorununu çözmeyecektir" dedi.

Deprem kuşağında olan Türkiye'de nükleer santral kurulamayacağının altını çizen Aslan, Mersin'in Gülnar İlçesi Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin ise ülkeyi nükleer çöplük deposu haline getireceğini, sağlığı bozacağını, bölgenin tarımına ve turizmine büyük bir darbe vuracağını iddia etti. Türkiye'nin nükleer santrale mahkum olmadığını kaydeden Aslan, "mersin'den hükümete sesleniyoruz, Akkuyu'da nükleer santral yaptırmayacağız. Halkın sesine kulak vererek Akkuyu Nükleer Santral projesinden derhal vazgeçiniz. Akkuyu'nun Fukishima olmasına asla izin vermeyeceğiz. Fukishima Nükleer Santral felaketinde ölenleri saygıyla anıyoruz" diye konuştu.

Tarım Orkam Sen Genel Başkanı Metin Vuranok da yaptığı konuşmada, dünyadaki bütün nükleer santrallerin birer ölüm makinesi olduğunu öne sürerek, Akdeniz'i ve Akkuyu'yu böyle bir felakete kurban etmek istemediklerini söyledi.

Nükleer karşıtları, konuşmaların ardından sloganlar atarak Atatürk Caddesi'nden Balıkçı Barınağı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca ıslıklar ve zılgıtlarla nükleer santral istemediklerini dile getiren eylemciler, Atatürk Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na geçerek yürüyüşlerine devam etmek istedi. Emniyet güçlerinin, Cumhuriyet Meydanı'na girmelerine izin vermek istememesi üzerine polisle eylemciler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından meydanın yarısına kadar yürüyen nükleer
karşıtları, buradan İnönü Bulvarı'na geçerek Atatürk Parkı'na yöneldi. Deniz kenarına ulaşan eylemciler, burada Fukishima Nükleer Santral felaketinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Nükleer karşıtları daha sonra felakette yaşamını yitirenler anısına denize çiçekler attılar. Grenpeace üyesi iki eylemcinin bir tekneye çıkarak 'Genel izleyici olma' yazan pankart açtığı eylem, daha sonra olaysız sona erdi. 

Ekleme Tarihi
11.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Nükleer Karşıtları Fukıshıma Felaketinde Ölenleri Denize Çiçek Atarak Andılar
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız