Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Kasım 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Etin pişirilmesi sırasında açığa çıkan kanserojen maddeler ve risk oluşturan yanmış yağlar, kansere yol açabilir.

Türkiye Kanser Danışma Kurulu Üyesi ve Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Başhekimi Dr. Fevzi Harorlu, “Her dönem yanlış beslenme, kanser açısından risk oluşturabilir” dedi. Kansere yol açan etkenlerin başında tütünün geldiğini ifade eden Harorlu, bunu yanlış beslenmenin izlediğini vurguladı. Yaz mevsimiyle birlikte artan mangal keyfine dikkati çeken Harorlu, buradaki riskleri hatırlatarak şunları söyledi: “Mangalda kırmızı etin pişirilmesi sırasında, nitrit ve nitrat gibi kanserojen maddeler açığa çıkıyor. Bu maddeler kanser için risktir. Yine mangal sırasında yanmış yağ da kanser için risk oluşturuyor. Özellikle aşırı yağlı beslenmek, karaciğer ve pankreas kanserini tetikleyebiliyor. Bu yüzden mangal keyfi, sağlık açısından bazı tehlikeler taşıyor.”

GÜNDE 6 BARDAK SU
Yağlı beslenmenin kanseri tetikleyebilen önemli etkenlerden olduğunu vurgulayan Harorlu, “Yaz aylarında su tüketimi çok önemli. Günde en az 6 bardak su içilmelidir. Düzenli su tüketimi, fazla yağın emilimini azaltır. Bu açıdan bakıldığında su, sağlık açısından çok faydalı. Ancak vücuttaki aşırı tuz kaybını önlemek için arada bir ayran tercih edilebilir” diye konuştu. Yaz aylarında güneş ışınlarının da daha etkili olduğunu belirten Harorlu, “Cilt kanseri riskini artıran güneş ışınlarından korunmak gerekiyor. Bu yüzden yaz aylarında özellikle 11-15 saatlerinde güneş ışınlarına doğrudan maruz kalınmamalı. Güneş ışınlarının dik geldiği bu saatler riskli olabilir” dedi.


Yaza özel beslenme tavsiyeleri
>> Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
>> Yağlı besinlerin ve kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalı, kızartma ve kavurma yerine, haşlama, ızgara, kendi suyunda pişirme gibi metodlar uygulanmalı.
>> Vücut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitamin, mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir.
>> Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma tercih edilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için, yeterli sıvı alımı önemlidir.

 

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/

Ekleme Tarihi
16.06.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız