Çevre dostu "seyahat"
Her yıl küresel olarak salınan sera gazlarının yüzde 14'üne neden olan ulaşım sektöründe, yolculuk tercihleriyle çevre temizliğine katkıda bulunulabilir.
Enerjisinin neredeyse tamamını petrolden sağlayan ulaşım sektöründen kaynaklanan sera gazı salımları, günümüz yaşam biçiminde değişiklik yapılmadığı takdirde, 2030 yılında bugünkünden yüzde 80 fazla olacak.
Kişi başına her kilometrede en fazla sera gazı salımına neden olan havacılık sektörü, tüm sera gazı salımlarının yaklaşık yüzde 2'sini üretiyor.
Her yıl yaklaşık 700 milyon ton karbondioksit üreten havacılık sektöründe, yüksek irtifada açığa çıkan azot oksit, karbondioksidin doğrudan etkisini yaklaşık 3 kat artırarak, küresel ısınmaya neden oluyor.
2030'da yollarda bir milyardan fazla taşıt olacak
Araba ve otobüs gibi ulaşım araçları da büyük miktarda sera gazının salınmasında başı çekiyor. Ulaşım alanındaki tüm sera gazı salımlarının dörtte üçü karayolu taşıtlarından kaynaklanıyor.
Yapılan araştırmalara göre, 2030 yılına gelindiğinde yollarda bir milyardan fazla taşıt olacak. Bilim adamları yakıt verimliliğini yüzde 50'ye yakın artıran ve sera gazı salımlarını aynı ölçüde azaltan hibrit araçlar üzerinde çalışırken, elektrikli araçlar ve fişli hibritlerle ilgili Ar-Ge çalışmaları devam ediyor.
Eko-sürüş yaklaşımı, bazı ülkelerde ehliyet almadan önce alınması gereken bir kurs haline getirildi. Ayrıca, birçok yerel yönetim, toplu taşıma olanaklarını hem hızlı ve kolay kullanılır hale getirmek hem de daha güvenilir kılmak için çaba sarf ediyor.
Tren, otomobilin yüzde 10'u kadar karbondioksit salıyor
Deniz yoluyla gerçekleştirilen bütün uluslararası nakliyeler ve gemi yolculukları, her yıl yaklaşık 800 milyon ton karbondioksit salınmasına neden oluyor.
Trenlerin yol açtığı sera gazı salımı ise aynı yolculukta otomobilin ürettiğinin yüzde 10'u kadar. |