Akdeniz diyetinin bilinmeyen sırları Sebze-meyve, zeytinyağı ve balık tüketimine dayalı Akdeniz diyeti; kanser, şeker ve kalp hastalıklarından koruyor. Zeytinyağı, kalp krizi riskini önlemede asprin kadar etkili... Balıkta bulunan Omega 3 yağ asitleri de damarların tıkanmasına engel oluyor.
Akdeniz diyeti, günümüzde uzmanların en çok önerdiği beslenme şekillerinin başında geliyor. Bu sağlıklı diyet; lif içeriği zengin sebze ve meyvelerle, Omega 3 içeren az yağlı asitlerden oluşuyor. Yapılan araştırmalar bu beslenme tarzının; kalp-damar ve sinir hastalıklarına engel olduğunu ortaya koyuyor.
Akdeniz diyetinin en faydalı besin kaynağı ise içeriğinde monounsaturated (tekli doymamış) yağ asitleri bulunan zeytinyağı. Bilimsel bulgulara göre; zeytinyağı, iyi kolesterolü yükseltiyor, kötü kolesterolü ise düşürüyor. GİRİTLİLER SAĞLIKLI
Binlerce yıldır Akdeniz insanı, çok zengin besin değeri olan meyve ve sebze, tam tahıl, ceviz, baklagil, balık, zeytinyağı ve yağsız etlerle besleniyor. Akdeniz diyetinin en bilinen mutfağı ise Girit mutfağıdır. Yapılan çalışmalar; Giritliler'de kalpdamar hastalıklarına çok daha az rastlandığını gösteriyor.
Akdeniz diyetinin içeriğinde güçlü antioksidan etkisi bulunan polifoneller ve faydalı yağ asitleri bol miktarda bulunuyor. Bu faydalı bileşiklerden 'hydroxytyrosol acetate' zeytinyağının içinde, Omega 3 ise balıkta yer alıyor. Resveratrol maddesi ise kara üzüm çekirdeği başta olmak üzere birçok bitkinin içinde bulunuyor.
Günümüzde yapılan bilimsel araştırmaların çoğunun sonuca göre; Akdeniz diyeti kanserden de koruyor. İrlandalı araştırmacılar; zeytinyağının, özellikle kolon kanseri hücrelerinin üreme ve yayılma kabiliyetlerini önlediğini söylüyor.
http://www.sabah.com.tr |