Gösteri amaçlı tutulan yunuslar, ilk üç ayda hastalanmaya başlıyorlar. Uzmanlar, yunus gösteri merkezlerinin kapatılması gerektiği görüşünde.
WWF Türkiye, yunus gösteri merkezleri ile ilgili çarpıcı gerçeklere ışık tutuyor. İşte uzmanların bu konudaki yorumları:
"Tutsak yunuslar, yakalanmalarının ilk üç ayında strese bağlı olarak bağışıklık sistemin baskılanması nedeniyle, çok yüksek ölüm oranlarına sahip.
Bunun yanı sıra, yunuslar yakalanırken tekne çarpması, pervane sürtmesi, ağda boğulma, öksüz kalan küçük yavrular gibi nedenlerle de yaralanıp ölebilirler.
Aynı zamanda, insan ile yunus temaslarında fiziksel yaralanmalar, parazitolojik, virütik, mikrobiyolojik insanlardan hayvanlara hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklar mevcuttur.
Bilimsel altyapısı olmayan yunus terapisine ve yunusların açlıkla terbiye edilerek eğlence sektörünün bir aracı haline getirilmesine göz yumulmamalıdır. Türkiye’ye yakışan, bugünün doğa koruma anlayışına uygun olmayan yunus gösteri merkezleri değil, 'yunusları doğal ortamlarında izleme' projelerinin yaygınlaştırılmasıdır.
WWF Türkiye, yunusların yakalanması, tutsak edilmesi ve ticari amaçla kullanılması, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası Bern Sözleşmesi gereğince yasak olduğuna dikkat çekiyor.
Anayasamızın 90. maddesine göre taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler, Türkiye’de kanun hükmünde. Dolayısıyla, Bern Sözleşmesi gereğince, yunusların esaret altında tutulması ve ticari amaçlarla kullanılması Türkiye’de de yasaktır. Buna karşın Türkiye, Avrupa ülkelerinin aksine, yunus gösteri merkezlerinin sayısının hızla arttığı ülkeler arasında ilk sırada yer almaktadır."