Omega-3 mucizesi yine doğrulandı
Amerikalı bilim adamlarınca yapılan bir araştırma, balık, soya, semizotu ve kabuklu yemişler gibi omega 3 yağ asitlerince zengin yiyecekleri tüketmenin Alzheimer hastalığı ve bunama riskini azaltabildiğini gösterdi.
Araştırma omega 3 asitlerince zengin yiyeceklerin, kandaki Alzhmeimer hastalığı ve hafıza problemleriyle ilişkili beta amiloid adı verilen protein seviyelerinin azalmasıyla ilişkili olduğunu gösterdi. ABD'deki Ulusal Yaşlanma Enstitüsü'nün katkısıyla yaşı 65'in üstündeki, bunama problemi bulunmayan 1219 kişi üzerinde yapılan araştırma Neuorology adlı tıp dergisinin internet sayısında yayımlandı. Araştırmaya başkanlık eden ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'nden, Amerikan Nöroloji Akademisi üyesi Nikolaos Scarmeas, beyindeki beta amiloid seviyelerini ölçmenin çok güç olması nedeniyle araştırmalarında, beyindeki beta amiloid seviyeleriyle de bir ölçüde ilişkisi bulunan, kandaki beta amiloid seviyelerini ölçmeye odaklandıklarını belirtti. Araştırmada 1,2 yıl boyunca aldıkları günlük gıdalara ilişkin bilgi veren katılımcıların bu sürenin sonunda kanlarındaki beta amiloid seviyelerini ölçen araştırmacılar özellikle 10 besin maddesini inceleme altına aldı. Doymuş yağ asitleri, omega 3 ve omega 6 çoklu doymamış yağ asitleri, tekli doymamıs yağ asidi, E vitamini, C vitamini, havuca rengini veren beta karoten maddesi, B12 vitamini, folik asit ve D vitamini içeren 10 besin maddesini mercek altına alan araştırmacılar, omega-3 yağ asitleri içeren yiyeceklerin kandaki beta amiloid seviyesini düşürdüğünü saptadı. Diğer besin maddelerinin kandaki beta amiloid seviyeleriyle ilişkisinin bulunmadığını ortaya koyan araştırmacılar, günde ortalama 1 gram omega 3 (haftada yaklaşık yarım somon filetosu) tüketmenin kandaki beta amiloid seviyesinde yüzde 20 ila yüzde 30 oranında azalmaya yol açtığını saptadı.
Araştırmacılar, “yaş', “eğitim durumu”, “cinsiyet”, “etnik köken”, “kalori tüketimi” ve “Alzheimer hastalığı için risk faktörü kabul edilen APOE geninin bulunup bulunmaması” gibi faktörlerin buldukları sonuç üzerinde bir değişiklik yaratmadığını gözlemledi.
http://www.hurriyet.com.tr |