Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Çinko Vücudumuz İçin Neden Önemli?
 
Sağlığımız için her gün doğal yiyeceklerle yeterli miktarda çinko almak gerekiyor.

Çinko yiyeceklerin doğal yapısında bulunan ve mutlaka alınması gereken elzem(olmazsa olmaz) bir mineraldir. Yediğimiz yiyeceklerin içeriğinde çinko olması sağlığımızı tamamlar, geliştirir ve korur. Her gün ortalama çinko ihtiyacı yaklaşık 10- 15 mg dır. çinkonun en iyi kaynağı; et, yumurta, deniz ürünleri ve tahıllardır.

Vücudumuzu hormonlar ve enzimler yönetir. Çinko, yüzden fazla enzimin kofaktörüdür. çinkonun vücudumuzda çok önemli görevleri vardır. Sağlığımızın korunması ve gelişmesi için her gün doğal yiyeceklerle yeterli miktarda çinko almak gerekir.

Çinko yetersizliğinde neler olur?

Saçlarınız cansız ve soluk olur, çok dökülür ve yeterince uzamaz.
Cildiniz istediğiniz gibi parlak ve pürüzsüz olmaz. Teninizin renginde hissedilir bir solukluk ve renksizlik hakim olur. Dermatid gibi bir takım cilt problemleri görülebilir.
Tırnaklarınız yavaş ve zor uzadığı gibi çok kolay kırılır.
Karaciğeriniz, böbrekleriniz zor çalışır, sürekli bir yorgunluk ve ödem problemi yaşarsınız.

Pankreasınız düzgün çalışmadığı için şeker metabolizmanız bozuk olur, anlamsız ve sık sık tatlı ve şeker krizleri yaşarsınız.
Yaralarınız geç ve zor iyileşir.

Bağışıklık sistemi alt üst durumdadır, anlamsız bir şekilde sürekli hastalanırsınız.
Tat duygunuzda bir azalma, ağzınızda bir tatsızlık, bir doyumsuzluk olur. Ne yeseniz zevk almıyor, damak tadınıza uyduramıyor olabilirsiniz.
Üreme hormonlarının çalışmasında aksamalar olur.

Çinko yetersizliği stres seviyenizi yükselttiği gibi, aşırı stres sırasında iskelet kaslarının katabolizması ( yıkımı ) ile idrarda çinko atımı artar. çinkonun yetersiz alımı stres yapar, stres çinko yetersizliğine zemin hazırlar. Hayata pozitif bakmak her olayda olduğu gibi çinko metabolizmasında da oldukça etkili.

Yeteri kadar çinko almak için beslenirken nelere dikkat etmelisiniz;

Haftada 2 gün kırmızı et yemelisiniz.
Haftada 2- 3 gün balık tüketmelisiniz.

Eğer alerjiniz yoksa her sabah 1 adet yumurta yemek mükemmel bir besin desteği olarak düşünülebilir. Yumurta çinko alımı için önemli bir kaynaktır. Yumurta ayrıca kaliteli bir protein ve demir kaynağı olması, folik asit içermesi, doymamış yağ oranının yüksek olması sayesinde kilo vermek ve sağlıklı beslenme konusunda çok önemli yapı taşıdır.

Tam buğday, tam tahıl, tam çavdar ekmeği yeterli beslenme ve çinko alımını tamamlar. Sağlıklı bir insan her gün en az 5 dilim tam tahıl ekmeği yemelidir. Beyaz ekmek, light ekmek ve kepekli ekmekte çinko miktarı yetersiz ölçüdedir. öğünlerde ekmek yerine bulgur pilavı, makarna, tüketilebilir.

Abartı her zaman her yerde her durumda faydadan çok zarar getirir. Aşırı lif almak, kontrolsüz bir şekilde çok miktarda karışık bitki çayları kullanmak, aşırı ve kontrolsüz kalsiyum preparat olarak( hap olarak) almak çinkonun vücuda alımını engeller ve çinko yetersizliği oluşturur.

Preparat ( hap ) olarak aşırı ve kontrolsüz bir şekilde çinko almak da faydadan çok zarar getiren bir davranıştır. Uzun süre preparat olarak çinko desteği almak bakır yetersizliğine, anemiye, lökositlerin azalmasına sebep olur.

Ayrıca LDL kolesterol dediğimiz kötü kolesterolün artmasına, HDL kolesterol dediğimiz iyi kolesterolün azalmasına sebep olur. Bununla birlikte serum ferritin (depo demir) ve hematokrit düzeylerinin düşmesine yol açar.








http://haberler.com

Ekleme Tarihi
04.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Çinko Vücudumuz İçin Neden Önemli?
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız