Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Plastik Ambalajlı Yiyeceklerdeki Tehlike

Plastik kap içinde satılan yiyecek ve içecekler şişmanlatmakla kalmıyor aynı zamanda metabolizmayı yavaşlatıyor.


Diyet yapanların çoğu neredeyse 'her şeyin' kilo almalarına neden olduğunu düşünür. Aslına bakarsanız pek de haksız sayılmazlar. Genellikle lezzetli olan ve kendimizi mutlu hissetmemizi sağlayan yiyecek ve içecekler, genellikle yüksek kalori değerine sahip.

Obezite, çağımızın en büyük problemlerinden. Bunun için devlet politikaları bile oluşturulmaya başlandı. Kötü beslenme ve hareketsizlik ister istemez kilo alımına neden oluyor. Peki, tükettiğimiz bol kalorili gıdalar kadar hormon bozucu özelliği olan obezojen yani obeziteye sebebiyet veren kimyasal maddelerin de şişmanlatıcı etkiye sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Sadece şişmanlatıcı etkileri de yok, aynı zamanda metabolizmanızı da yavaşlatabiliyorlar. Özellikle plastik yiyecek ve içecek kaplarında rastlanan bisfenol A (BPA), bahsi geçen kimyasal maddeler arasında en çok dikkat çekeni!

Dikkat, Bisfenol A var!

Konserve, pizza kutuları, plastik saklama kapları ve meşrubat kutuları gibi günlük hayatta kullanmaktan kolay kolay vazgeçemediğimiz ambalaj ve ürünlerde karşımıza çıkabilen Bisfenol A yani BPA'yı yaşantımızdan tamamen çıkarmak neredeyse imkAnsız. BPA maruziyeti; obezite yanında diyabete de neden olabiliyor.

TBT nedir?

Özellikle tekne bakımında kullanılan Tributyltin (TBT) kimyasalı deniz suyuna ve daha sonra da tükettiğimiz deniz ürünlerine karışabiliyor. TBT, ayrıca vinil duş perdelerinde de kullanılabiliyor. TBT ile ilgili fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, doğum öncesi dönemde hamilele olan denek farelerin bu kimyasala maruz bırakılmaları sonucu doğurdukları yavrularda normalden çok daha fazla yağ hücresi tespit edilmiş.

Fitalatları unutmayın...

Plastik maddelerin yumuşatılmasında kullanılan bir kimyasal madde olan fitalatlara maruz kalmak da insülin direncini etkiliyor, dolayısı ile vücutta daha fazla yağ depolanabiliyor. Plastik deterjan, şampuan, saç spreyi ve oda parfümü kutularında kullanılan fitalatlar, kilo almaya sabep olmalarının dışında ayrıca hamile kadınlarda bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini de olumsuz yönde etkileyebiliyor.

PFOA etkisi

Teflon ve diğer yapıştırmaz yüzeylerin, mikrodalga için hazır halde bulunan patlamış Mısır ambalajlarının ve pizza kutularının üretiminde kullanılan perflorooktanoik asit (PFOA), bağışıklık sistemini zayıflatabileceği gibi, 2010 yılında yapılan bir araştırmada da kandaki oranının artması ile tiroid hastalığını tetikleyebileceği tespit edilmiş. Tükettiğimiz gıdalarda belli bir seviyenin üzerinde rastlanılan pestisit yani tarım ilacının da insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabiliyor.

Neler yapabilirsiniz?

Mikrodalgaya hiçbir zaman plastik kap, tabak yerleştirmeyin. Plastik kapların, bardakların ısınmalarını engelleyin.

Paslanmaz Çelik veya cam bardak tercih edin.

Besinlerinizi plastik yerine cam kavanozlarda depolayın.

Yapışmayan yüzeye sahip Teflon tava yerine paslanmaz Çelik malzeme ihtiva eden kap ve tencerelere yer verin.

Mecbur kalmadıkça konserve gıdalar tüketmeyebilirsiniz.

Mümkün olduğunca doğal temizlik ürünleri kullanın. Piyasadan organik deterjan, temizlik ürünlerini de bulabilirsiniz.

Tarım ilacı etkisini azaltmak için organik sebze ve meyvelere daha çok yönelebilir, eğer mümkünse doğal yollarla beslenen hayvanların etini tüketebilirsiniz. Balık tercihinde çiftlik balığı yerine deniz veya okyanus balığına gidilebilir.

Ellerinizi bol bol yıkayın.

Kimyasal maddelerle temasınızı sıfırlayamazsınız. Fakat daha az temasta bulunarak riski azaltabilirsiniz.







haberler.com

Ekleme Tarihi
18.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Plastik Ambalajlı Yiyeceklerdeki Tehlike
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız