Doğa Derneği, çektiği hava fotoğraflarına dayalı sayımda geçen yıl Tuz Gölü'nde flamingo yavru sayısını 18 bin 418 olarak tespit etti.
Bu veri, Batı Afrika ve Akdeniz ülkelerinde kayda geçen en büyük yavru popülasyonunu oluşturuyor.
Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ''allı turna'' olarak bilinen flamingolar için Tuz Gölü ve Gediz Deltası'nın sadece Türkiye'de değil Akdeniz Havzası'ndaki en önemli üreme alanları olduğunu söyledi.
Her yıl 30 binden fazla flamingonun kışı Türkiye'de geçirdiğini belirten İsfendiyaroğlu, flamingoların Türkiye'de ürediği iki temel alan olan Tuz Gölü ve Gediz Deltası'nda 2003 yılından bu yana Doğa Derneği olarak her yıl kuş sayımı yaptıklarını anlattı.
Flamingoların ürediği Akdeniz Havzası, Güneybatı Asya ve Batı Afrika'daki sonuçların, yumurtadan çıkan flamingo yavrularının büyük bölümünün Türkiye'de doğduğunu gösterdiğini vurgulayan İsfendiyaroğlu, şunları kaydetti:
''Bu sonuç, flamingoların tüm dünya popülasyonu için Tuz Gölü ve Gediz Deltası'nı hassas bölgeler haline getiriyor. Bu kuşların Tuz Gölü'ndeki üreme alanı, yer altından su çeken on binlerce kaçak kuyu ve aşırı su tüketen şeker pancarı ve mısır gibi tarımsal ürünler nedeniyle risk altında bulunuyor.
2007-2008 yıllarında olduğu gibi su azlığı nedeniyle binlerce yavru, henüz uçamadan göl tabanında kavrularak ölüyor. Fakat 2010-2011 yılı kış ayları bol yağışlı geçtiği için Tuz Gölü'nde su miktarı arttı. Doğa Derneği ve Tour du Valat Biyoloji İstasyonu'nun gerçekleştirdiği, geçen yıl Temmuz ayında çekilen hava fotoğrafları üzerinden yapılan çalışma sonucunda gölün farklı yerlerindeki kreşlerin her birinin incelenmesi sonucunda net yavru sayısı 18 bin 418 olarak belirlendi. Türkiye'de Tuz Gölü ve İzmir'deki Gediz Deltası'nda üreyen flamingolar için bu veri, Batı Afrika ve Akdeniz ülkelerinde kayda geçen en büyük yavru popülasyonudur.''
Bu rakamların kuşlar açısından sevindirici olduğunu ancak bunun Tuz Gölü ve çevresindeki kuraklık sorununun bittiği anlamına gelmediğini ifade eden İsfendiyaroğlu, ''Bölge, içinde bulunduğumuz yıllarda yağışlı periyota girmiş görünüyor. Ancak kış ve bahar aylarındaki yağışlar sadece yüzey sularını artırdı, yer altı sularında azalma tehlikeli şekilde devam ediyor. Allı turnaların topraklarımızda bundan sonra da var olabilmeleri için gerekli önlemler kararlıkla alınmalı, alınan önlemler de aynı kararlılıkla uygulanmalıdır'' diye konuştu.