Yemeklere güzel bir koku ve tat veren bu sebze, uzun yıllardan beri özellikle alternatif tıp alanında kullanılıyor.
Yemeklere güzel bir koku ve tat veren dereotu, maydanozgiller grubundandır. Uzun yıllardan beri özellikle alternatif tıp alanında kullanılır. Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü, dereotunun hangi rahatsızlıklarda tedavi edici özelliği olduğunu ve diğer faydalarını anlattı.
En çok spazm çözücü, idrar söktürücü ve hazmı kolaylaştırıcı etkisi ön plana çıkmıştır. Sahip olduğu aromayı veren esansiyel yağ asitlerinden ilaç, yiyecek ve parfüm sektöründe faydalanılmaktadır. Bu yağ asitleri sindirime yardımcı olarak özellikle mide ve bağırsak gazlarının tedavisinde ve sindirim sorunlarının giderilmesinde etkilidirler. Mide asitini düzenleyici ve dengeleyici etkisinden dolayı özellikle peptik ülser tedavisini destekleyici etkisi vardır.
Özellikle bebeklerdeki kolik tarzı gaz sancılarının tedavisinde kullanılmaktadır. Tohumlarının çiğnenmesinin ağız ve nefes kokusuna iyi geldiği bilinmektedir. Anne sütünün salınımını artırıcı etkisi vardır.
Dereotu inek sütünden 2 kat daha fazla kalsiyum içermektedir. Magnezyum ve potasyum bakımından da oldukça zengindir. Özellikle magnezyum kemik gelişimi için oldukça önemli bir mineraldir. Ayrıca sapları ve yaprakları E ve C vitaminlerinden zengindir.
Yapılan araştırmalarda antimikrobiyal etkisi tespit edilmiştir. Bazı tür bakterilerin de büyümesini engelleyerek antibaktariyal etki göstererek vücudu korur. Bu sebeple özellikle idrar yolu rahatsızlıklarında ve ishal tedavisinde yardımcı etkileri vardır.
Kolesterol ve lipit düşürücü etkisi olduğunu gösteren araştırmalar da vardır. Yüksek antioksidan özellikleri sayesinde vücuttan serbest radikallerin atılmasına yardımcı olur. Yapısında bulunan anethine ve coumarin maddelerinden dolayı da kronik kalp yetmezliğinin tedavisinde kullanılır.