Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Yaz aylarında yediklerinizde dikkat edin!

Özellikle hücre yaşlanmasını engelleyici taze ve tamamen organik olan meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerektiği açıklandı


İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, yaz aylarında ağır ve yağlı gıdalardan kaçınmak gerektiğini belirterek, ''Özellikle hücre yaşlanmasını engelleyici taze ve yeni çıkmış, tamamen organik meyve ve sebzeleri tüketmemiz gerekiyor'' dedi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Mocan, vücudun yaza, 15 gün adaptasyon sürecinden geçtikten sonra hazır hale geldiğini ve bu zamanda aşırı yorgunluk söz konusu olabileceğini ifade etti.

İnsanların yaz aylarında vücudun yorgunluğunu azaltacak şekilde beslenmesi gerektiğini belirten Mocan, yaz aylarında ağır ve yağlı gıdalardan kaçınılması, özellikle hücre yaşlanmasını engelleyici taze ve yeni çıkmış, tamamen organik meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Mocan, ''Bu nedenle yazın, yeni çıkan taze meyve ve sebzeler yemeğe ağırlık vermeliyiz. Örneğin siyah turp, antioksidan olarak rahatlıkla tüketebileceğimiz bir sebze. Vişne, kiraz gibi yeni çıkan renkli meyvelerden de tüketmemiz gerekiyor. Roka ve dereotu gibi taze çıkan sebzeleri tüketmemiz sağlımız açısından çok önemli olacaktır. Akşamları hafif yersek, sabahları hafif kalkarız. Et grubundan biraz uzaklaşmalıyız'' diye konuştu.

Yaza girişte, vücudu bir şekilde bu mevsime adapte etmek ve erken yatmak gerektiğini belirten Mocan, ''Yazın erken yatmaya çalışmalıyız. Erken kalkıp, güneşle birlikte hafif egzersizler yapmamız da faydalı olacaktır'' dedi.

Vücudu yorgun olanların kilo veremeyeceğini vurgulayan Ziya Mocan, günde 30 dakikalık yürüyüşlerin yaz aylarında çok önem kazandığını, fitness, yürüyüş gibi günde bir saati geçmeyen hafif sporların yararlı olacağını, bir saatten fazla yapılan ağır sporların ise vücut için yıpratıcı, yani yaşlandırıcı etkisi bulunduğunu kaydetti.

''BOL SIVI ŞART"

Obezite hastalarının, vücudun ısısını atmakta zorlandığı için sıcağı çok daha fazla hissettiğini ve özellikle yaz aylarında bol bol ayran, soda ve su içmeleri gerektiğini dile getiren Mocan, şunları kaydetti:

''Obezite hastaları, yazın vücuttaki ısıyı atamazlar. Bu durumda aşırı sıcak havada fenalaşabilirler, çok fazla terleme ve ateşinin yükselmesi durumları oluşabilir. Bu nedenle obezite hastaları, sıcağı direkt alan saatlerde dışarı çıkmamalı ve istirahat etmeliler. Özellikle sabah veya akşamları yürüyüş şeklinde yapılan sporlarla hareket etmeleri gerekir. Obezite hastaları, yaz aylarında da özellikle beslenmelerine dikkat etmeli ve bol sıvı almalılar. Su, böbrekleri çalıştırdığı ve kanı sulandırdığı için obezite hastaları açısından elzemdir. Şekersiz sıvı olarak ise soda, ayran gibi şekersiz sıvı almaları gerekir. Limonlu soda da içebilirler, çünkü limon C vitamini açısından zengindir. Tansiyon yüksekliği kalkabilir.''

Prof. Dr. Mocan, obezite hastalarının yeşil çay, turp, elma sirkesi ve maydanoz gibi metabolizmaları hızlandırıcı gıdalar tüketmelerinin de önemli olduğunu söyledi.

Yaz aylarının yaşlılar için de tehlikeli olabileceğini ifade eden Ziya Mocan, aşırı sıcak havalarda kalp krizleri ve tansiyon yükselmesi vakalarının fazlalıkla görülebileceğini kaydetti.

Yaşlıların bu nedenle yaz aylarında sağlık kontrollerine devam etmeleri gerektiğini belirten Mocan, ''Yani yazın rehavetine kapılıp ilaçlarını almayı unutmamalılar ve özellikle tansiyon ilaçlarını eksiksiz kullanmalılar. Ayrıca bu aylarda denizde kalp krizi yaygın görülüyor. Bu nedenle yaşlıların denizde açılmamaları gerekir. Çünkü kalp krizi zamanında hastaneye ulaştırılırsa tedavisi mümkün oluyor. Fakat denizde bir kalp krizi geçirilirse kurtulmanın imkanı olmuyor. Dolayısıyla yaşlılar aniden soğuk suya atlamamalı ve sıcağa koruyucu şapka giymeden çıkmamalı. Yine bu aylarda sıvıyı bol tüketmeleri önemlidir.''







haberturk.com

Ekleme Tarihi
29.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Yaz aylarında yediklerinizde dikkat edin
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız