Günlük hayatımızda yaygın olarak kullandığımız bazı ambalaj malzemelerinin seçimi de en az sağlıklı meyve sebze seçimi kadar önem taşıyor.
SGS Türkiye Tüketici ürünleri Bölümü Gıda Birimi Teknik Satış Yöneticisi Nur Altuğ, cam ambalajlar içindeki yiyeceklerle tepkimeye girmemeleri ve kimyasal madde sızdırmama özellikleriyle en sağlıklı ambalajlar olduğunu söylüyor ve şunları ekliyor.:
"Öncelikle ürünün ambalajının hasar görmemiş ve son kullanma tarihinin geçmemiş olması gerekir. Konserve gıdalarda mikrobiyal bozulmalar sonucu açığa çıkan gaz nedeniyle kutunun tepesi veya tabanında tümsekler oluşur, bu noktaların mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Plastik ambalajlar genelde, kullanım alanına uygun özellikler kazandırmak amacıyla üretim sürecinde eklenen kimyasallar nedeniyle çok çeşitli katkı maddeleri içerir. Plastiklerin gıda saklamada kullanımı esnasında zararlı katkı maddeleri, gıdalara ve içeceklere geçerek hormon bozucu, kanserojen etki oluşturabiliyor. Bu nedenle tüketicileri ambalajlı ürünlerin seçiminde dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz."
En ideali cam
Altuğ, "Plastik kadar sık kullanılan ambalaj malzemelerinden biri de tenekedir. Teneke ambalaj içerisinde beklemiş gıdalarda asidik yapı gibi içeriğine bağlı olarak metalik bir tat oluşabiliyor. Son kullanma tarihi geçmiş olsun veya olmasın bu tür bir tat alınıyorsa gıdanın tüketilmemesi gerekiyor. Ambalaj malzemelerinin en iyisi, en ideali camdır. özellikle koyu renkli olan, yani içine güneş ışığını da almayan türde olan cam ambalajlar tercih edilmelidir." diyor.
Tüketime hazır, paketli ürünler dikkatle seçilmeli!
Altuğ, günümüzde özellikle çalışan kesimin tercih ettiği paketli ve tüketime hazır meyve ve sebzeleri satın alırken; görünümüne, taze olup olmadığına bakılmasını öneriyor. Lekeli, hafif çürümüş veya kendi iç suyu bulaşmış sebze ve meyvelerin alınmaması gerektiğini belirtiyor. Yıkanmış, ayıklanmış ve tüketime hazır olarak satılan meyve-sebzelerin ise tüketilmeden önce bir kez daha yıkanmasını öneriyor.
Uygun şartlarda muhafaza edin
Yumurtanın kabuğunda bulunan zararlı mikroorganizmalar, yumurtanın içine de geçebilmektedir, oda sıcaklığında mikroorganizmalar daha hızlı çoğaldığından marketlerde oda sıcaklığında bekletilen yumurtaların tercih edilmemesi uyarısında bulunuyor. Marketlerin soğutucularında paketlenmiş halde satılan etin üzerinde bölgesel renk değişikliği ve kötü koku varsa, satın almaktan kaçınmakta fayda var. Ayrıca dondurulmuş ürün reyonlarında bulunan gıdaların; çözünmemiş, yumuşamamış olmasına dikkat edilmelidir.
Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığı hissedilirse alınmamalı, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edilmelidir. Buzdolabı veya derin dondurucuların içinden satın alınan gıdaların mümkün olduğunca en kısa sürede eve getirilmesi ve uygun şartlarda muhafazaya alınması da çok önemlidir.