Mars gezegeninin kaya yapısı ile dünyada benzerlik gösterdiği söylenen iki yerden birisi olan Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü, beyaz kumsalı ile ilgi çekiyor.
Yeşilova ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta olan, 184 metre derinliği ile Türkiye'nin en derin, dünyanın ise en berrak suları arasında gösterilen Salda Gölü, denizden bin 193 metre yükseklikte bulunuyor.
Toros Dağları'nın arasında krater özelliği taşıyan göl suyunun sodalı, magnezyum yönünden zengin ve killi yapısı var. Birinci derecede sit alanı ve turizm merkezi statüsü olan gölün kumsalı, sudaki magnezyum nedeniyle beyaz renkte.
Beyaz kumsal, Mars'tan gelen fotoğraflardaki yeryüzü görüntüsüyle benzerlik gösterdiği için bilim adamlarının ilgisini çekiyor. 1996'da İskoçya'nın Glasgow Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mike Russel ve ekibi, Salda Gölü'nün zemin ve toprak yapısı ile ilgili bilimsel araştırmalarda bulunmak için ilçeye geldi.
Russel ve ekibinin 4 yıl boyunca gölün toprak yapısı ile ilgili sürdürdüğü araştırmalarda, Salda Gölü'nde bulunan magnezyum yüklü beyaz kayaların, Mars'ta bulunan kaya yapısına benzediği sonucuna ulaşıldı.
Araştırmaya göre dünya üzerinde Mars'ın yüzey özelliklerini taşıyan iki yerden birisinin Kanada'nın kuzey bölgesinde, diğerinin de Salda Gölü'nde olduğunu kaydedildi.
Salda Gölü'nde bu özelliği nedeniyle İngiliz televizyon kanalı BBC ekibi tarafından 2000 yılında gölle ilgili belgesel çekimi yapıldı. Bu arada uzmanlar, göl suyunun magnezyum, soda ve killi yapısı nedeniyle bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlar alındığını belirtiyor.
GÖLE ATILAN NESNELERİN ETRAFINDA BEYAZ KAPLAMA OLUŞUYOR
Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerindeki Salda Gölü'nün Türkiye'nin en derin göllerinden birisi olmasının dışında, farklı özellikleriyle de dikkat çektiğini dile getirdi.
Dünyanın farklı ülkelerinden gelen bilim adamlarının Salda Gölü'nün zemin ve toprak yapısı ile ilgili bilimsel araştırmalar yaptıklarını anlatan Özbek, özellikle 1996 yılında İskoçya Glasgow Üniversitesi'nden gelen bilim adamlarının göl ile ilgili yaptıklarını araştırmalarda, Salda Gölü'nün dünyada Mars yüzeyi ile benzer özellikler barındıran iki yerden birisi olduğunu söylediklerini kaydetti.
Salda Gölü'nün suyunun özelliği nedeniyle geceleri parlaklık verdiğini ifade eden Özbek, ''Mars toprağında magnezyum bulunuyor. Gölde de magnezyum ve manyezit bulunuyor. Göle atılan bir nesnenin etrafında, bir süre sonra beyaz bir kaplama oluşuyor. Bu da gölün hala manyezit ürettiğini gösteriyor'' dedi.
GÖLDE ŞİFA DAĞITIYOR, KUMSAL AYAKLARI YAKMIYOR
Göl suyunda ve toprak yapısında magnezyum, soda ve çinko gibi minerallerin bulunduğunu kaydeden Özbek, uzmanların göl suyunun sivilce ve mantar gibi bazı cilt hastalıklarına karşı etkili olduğunu dile getirdiklerini kaydetti.
Bunda göl suyunun sodalı ve mineral bakımından yüksek değerlere sahip olmasının etkili olduğunu anlatan Özbek, ''Salda Gölü'ne gelen ziyaretçiler, toprak yapısı sahip olduğu mineraller sayesinde hem şifa bulabiliyor hem de gölde güzel bir tatil yapabiliyorlar'' diye konuştu. Özbek, Salda Gölü hakkında bilimsel araştırmalar yapılmaya devam edildiğini belirterek, Pamukkale Üniversitesi'nden gelen bir grup bilim adamının su ve kumda yer alan mineraller ile gölde yaşayan 'Aphanius Splendens' adlı akvaryum balığı hakkında araştırmalar yaptıklarını ifade etti.
Özbek, kumsalın magnezyumlu kayaların parçalanması ile oluşması nedeniyle çok sıcak olmadığını vurgulayarak, ''Kumsal, magnezyumlu yapısı nedeniyle çok sıcak olmuyor. Normal kum sıcak havalarda insanın ayağını yakarken, gölün kumsalının kumu ayakları yakmıyor'' diye konuştu.
Etiketler: kum, dünya, mars, sodalı göl suyu, salda gölü, toros dağları, İskoçya, Glasgow Üniversitesi, Prof. Dr. Mike Russel, Beyaz kumsal, BBC, kanada, magnezyum, kil