Meke Gölü, haritadan silinmek üzere KONYA’nın Karapınar İlçesi’nde bulunan ve ’Dünyanın nazar boncuğu’ olarak nitelendirilen Meke Gölü, haritadan silinme noktasına geldi. Krater bir yapıya sahip Meke Gölü’nde az miktarda kalan suyun buharlaşması sonucu gölün büyük bir bölümünde kristalleşme ve tuzlanma oluştu. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd.Doç. Dr. Fettullah Arık, son 20 yılda göldeki su düzeyinin yüzde 60 oranında azaldığını söyledi.
Sönmüş bir volkan kraterinin suyla dolmasıyla oluşan ve ortasında adacıklar bulunan Meke Gölü’nün, kuraklıktan etkilendiğini belirten Yrd.Doç. Dr. Fetullah Arık, gölün artık eski nazar boncuğu şeklinde olmadığını söyledi. Gölün bu hale gelmesinin bilinçsiz tarımsal suluma sonucu yeraltı su seviyesinin azalması ve son birkaç yıl öncesine kadar görülen kuraklıktan kaynaklandığını bildiren Arık, çöl şartlarının hakim olduğu bölgede buharlaşmanın da göldeki su kaybının nedenleri arasında yer aldığını kaydetti. Gölün yıllar önce taşıdığı özellikleriyle dünyanın gözbebeği olduğunu hatırlatan Arık, şunları söyledi:
"Ama kuraklık ve bilinçsiz sulamayla birlikte gölü bu hale getirdik. Son birkaç yılda, bilinçsiz sulamanın önüne geçilmeye çalışılıyor. Bu bir nebze olsun yer altı su seviyesinin hızla düşüşünü durdurdu. Yine son birkaç yıldır yağışlarda iyi ama Meke Gölü, şu an ki pozisyonu itibariyle henüz bu yağışlı periyottan faydalanamadığını görüyoruz."
Meke Gölü’nün eski bir tuzla olduğunu belirten Arık, şöyle dedi:
"Göl suyunda tuz kristalleri var. Su azaldığı için haliyle kristalleşmeler gerçekleşiyor. 20 yıl önceki Meke Gölü ile şimdi ki arasında en azından 3 ya da 5 metrelik bir su seviye farkı olduğunu söyleyebiliriz. Bu da hali hazırdaki Meke Gölü’nün su seviyesine baktığınız zaman neredeyse yaklaşık yüzde 60 oranında azalmaya karşılık gelir. Son bir kaç gün önceki ziyaretimde de bunu gördük. Ancak önümüzdeki yıllarda yağışlı periyodun devam etmesi halinde eski güzelliğine kavuşacağını tahmin ediyoruz. " |