Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Metabolizma hızı artsın güzellik ve sağlık gelsin

Kilo verebilmemiz için metabolizma hızımızın yüksek olması gerek. Oysa hareketsiz yaşam ve stres gibi bazı faktörler; metabolizma hızını yavaşlatıyor


Böylece diyet yapsak bile istediğimiz kadar kilo veremiyoruz. Metabolizmanın hızını arttırmanın yolları var. Metabolizma ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’nın önerilerine göz atmanız sizin yararınıza..
 
Herkesin metabolizması farklı hızda çalışır. Bu hızı, kas dokusu belirler. Kas kitlesi arttıkça metabolizma hızı artar. Bu yüzden kas kitlesi kadınlarınkinden fazla olan erkeklerin metabolizma hızı da daha fazladır. Metabolizma, vücut yüzeyi ile de doğru orantılıdır. Yani vücut büyüdükçe o vücudu çalıştırmak için gereken enerji de fazlalaşır.
 
O nedenle şişman insanın normal kilodaki insana göre metabolizması daha hızlıdır. Özellikle zayıflama tedavisinde, kişinin yemek durumu, metabolizma hızına göre belirlenir. Zayıflamak için metabolizma hızının çok altında bir beslenme programı uygulanırsa, vücut yağ dokusu yerine kas dokusunu kaybeder. Bu da metabolizma hızını yavaşlatır ve kişi daha fazla kilo alır. Bu bilgilerden sonra gelelim, Dr. Ayça Kaya’nın verdiği metabolizma hızını arttıran önerilere...
 
Terlemek iyidir
Yazın dışarda geçirdiğimiz süre uzar. Bu da hareket demektir. Ayrıca, sıcak hava yüzünden vücut, ısısını dengelemek için ter salgılar. Böylece metabolizma hızı, hem hareketliliğe hem de terlemeye bağlı olarak biraz yükselir. Bu dönemde beslenmemize biraz daha özen gösterirsek daha hızlı ve etkili kilo veririz.
 
Karpuz yerine kiraz
Sıcak havada susuzluk artar. Bu açıdan karpuz yaz meyvelerinin baştacıdır. Su oranı yüksek olan karpuz, yazın sık tüketilir. Ancak önemli bir nokta var: Karpuzun şeker oranı yüksektir. Kilo probleminiz varsa ve özellikle karpuzu porsiyon kontrolüne dikkat etrmeden gün içinde bolca tüketirseniz çok fazla kilo alabilirsiniz. Kilo almaktan korkanlar karpuz yerine kirazı tercih etmeli. Üstelik kiraz, kişiyi daha uzun süre tok tutar. Ve kirazda porsiyon kontrolü yapmak daha kolaydır. 1 dilim karpuz yeseniz gözünüz ikinci dilimde kalır. Ama aynı kaloriye sahip 15 tane kiraz yeseniz ‘çok yemiş’ hissine kapılırsınız.
 
Açık havada yürüyün
Kilo kontrolünde egzersiz çok önemli. Ancak mucize beklememek ve egzersizi sürekli hale getirmek gerekiyor. 45 dakikalık tempolu bir yürüyüşte kişi ortalama 250 kalori yakar. Kişi bunu haftada dört kez yaptığında haftalık ortalama 1000 kalori yakar. Bu da haftada 4 günlük egzersiz değeri diye baktığımızda, bir ayda 4000 kaloriye tekabül eder. Kişinin haftada 1 kilo vermesi için 7000 kalori az alması veya harcaması gerekir. Bu yüzden, haftada 4 gün yapılan 45 dakikalık bir egzersizle kişi ayda yarım kilo verebilir. Beslenmesine de dikkat ederse ayda 3-4 kiloyu kaybedebilir.
 
Hava kararmadan doymalısınız
Yazın günler uzar, geceler kısalır. Kışın 17.00’de hava kararıp insanlar 19.00’da yemek yerken, yazın hava 21.00’de kararır ve akşam yemeği saati 22.00’yi bile bulabilir. Gece yarısı gibi uyunduğu için de tüketilen yemekler neredeyse sindirilmeden yağ hücrelerine depo edilir. Bu yüzden geç saatte yememeye dikkat etmemiz gerekiyor. Örneğin en geç 19.30’da yemek yenilir, üç saat sonra, mide boşaldıktan sonra yatılırsa kilo alınmaz.
 
Dondurma şişmanlatmaz
Yazın en lezzetli gıdalarından biridir dondurma. Oysa çoğumuz kilo alacağı endişesiyle bu güzel gıdadan kendini mahrum eder. Dondurma yemekten korkmayın! Dondurmayı doğru yemeyi bilirseniz, kilo almazsınız. Özellikle kilo problemi olanlar hazır dondurmadan uzak durmalı. Onun yerine, yağ oranı düşük olan pastane dondurmalarını tercih etmeli. Külahlarını yememeye özen gösterin. Porsiyonu büyük olan kup dondurma yerine top dondurma yiyin. Üzerine fıstık, çikolata sosu gibi kalori değerini arttıran soslar koydurmayın. Daha çok meyveli veya sütlü dondurmaları tercih edin. Mümkünse her gün değil, gün aşırı yiyebilirsiniz. Bu şekilde tüketeceğiniz dondurma sizi şişmanlatmaz, korkmayın.
 
Yaşamın kaynağı su
Su yaşam için o kadar önemli ki! İnsanoğlu açlığa kırk gün, susuzluğa yedi gün dayanabiliyor. Yazın terleme ile birlikte vücutta su kaybı artar. Yeterince su almazsak dolaşım ve boşaltım sistemi etkilenir, şişkinlik, kabızlık ve fazla kilo meydana gelir. Yazın en az 2-2.5 litre su tüketmeliyiz. Çay ve kahve tüketimini de azaltmalıyız, çünkü bu içecekler su kaybını arttırır. İki litrelik sürahiye suyu koyun, içine taze yaz meyveleri dilimleyin. İhtiyacınız olduğunda bu lezzetli suyu için.
 
Mönüde cacık olsun
Süt, yoğurt, ayran ve kefir! İşte doğanın mucizesi!.. Kalsiyum ve protein oranı yüksek, metabolizmayı canlandıran, kemikleri güçlendiren en güzel yiyecek-içecek grubudur süt ve türevleri. Kilo vermek istiyorsanız özellikle yazın bu yiyecekleri baştacı yapın. Hem vücudun sıvı ihtiyacını karşılar, hem de metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı kilo verilmesine katkıda bulunur. Özellikle akşam yemeğinde yoğurda katacağınız 1-2 adet salatalıkla cacık yaparsanız ve bunu 1 dilim ekmekle tüketirseniz daha hızlı kilo verdiğinizi göreceksiniz.
 
Tuza dikkat!
Vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli minerallerden biridir tuz. Bir insanın günlük tuz ihtiyacı ortalama 6 gramdır. Ancak yiyecekler yüzünden farkında olmadan çok fazla tuz alıyoruz. Son yapılan araştırmaya göre, ülkemizde kişi başına günlük tüketim yaklaşık 18 gram. Normalde bir insanın yılda 2 kilo tuz yemesi gerekirken, yaklaşık 7 kilo tuz alıyor. Böylece vücut şişiyor, ödem oluşuyor. Kişi hem daha kilolu görünüyor hem de tansiyon veya kalp hastalığı riski artıyor.
 
Ayrıca fazla aldığımız tuz vücuttan atılırken kemikten de kalsiyum atılıyor. Bu da kemik erimesine neden oluyor. Bu yüzden tuz oranına dikkat etmek gerek. Özellikle yiyeceklerin içindeki tuza oranını gözardı etmemeliyiz. Örneğin beyaz peynir, zeytin, salam-sosis-sucuk gibi şarküteri ürünleri, turşu, salamura yapılarak hazırlanmış yiyecekler, maden suyu ve salata sosları çok tuzludur. Bu yiyecekleri bir gün önceden suya koyarak tuz oranını azaltın. Yemeklere de 1 çay kaşığından fazla tuz atmayın, sofraya tuzluğu koymayın. Yemekleri tuz yerine baharatla tatlandırmayı deneyin.
 
Metabolizmayı hızlandıran 5 öneri:
1)Uykunuz düzenli olsun. En geç 24.00’de uyuyun, en geç 07.00’de uyanın. Çünkü vücut kendini uykuda onarır.
2)Ağırlık çalışın. Metabolizma hızının en belirleyici faktörü kas dokusu olduğu için kaslar düzenli çalışmalı.
3)Acıkınca yiyin. Açlığı ertelemek metabolizma hızını yavaşlatır. Küçük bir meyve bile yeseniz yeterli.
4)Metabolizmayı en çok çalıştıran yiyecek, proteindir. Protein tüketin ama karbonhidrat almayı da unutmayın. Hiç karbonhidrat almazsanız, kilo verseniz bile damar hastalığına yakalanma riskiniz artar. Lifli gıdaları da sofranızdan eksik etmeyin.
5)Yemekle birlikte aldığınız iki-üç kaşık yoğurt, yüksek oranda kalsiyum içerdiği için metabolizmayı olumlu etkiler.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Metabolizma hızı artsın güzellik ve sağlık gelsin
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız