100 ton ağırlığında 50 yaşında 100 ton ağırlığında ve 500 metrekarelik bir alanı kaplayan Avrupa’nın en hızlı süper bilgisayarı SuperMUC 50 yaşına bastı.
Saniyede 1 trilyon hesap yapabilen SuperMUC bu yönüyle dünyanın en hızlı dördüncü bilgisayarı konumunda.
Almanya’nın Garching kentindeki Leibniz bilgisayar merkezinde (LRZ) bulunan SuperMUC, IBM tarafından geliştirildi. Dünyanın en hızlı dördüncü süper bilgisayarı olan SuperMUC 1015 hesaplamayı (1 trilyon) sadece 1 saniyede yapabiliyor. Bu, 3 milyar insanın hesap makinesi kullanarak yaptığı işlemlerin tamamının 1 saniyede SuperMUC tarafından yapılabildiği anlamına geliyor.
1962 yılında rutin hesaplamalar için yaratılan bilgisayara Türkiye’den İsrail’e 24 Avrupa ülkesinden gelen bilim adamlarından oluşan uluslararası bir grup erişebiliyor. Fizikçiler, yer bilimciler, astronomlar, matematikçiler ve doktorlar tarafından kullanılan bilgisayar iklim değişikliği hesaplarında da bir hayli yararlı. Öte yandan depremlerin etkilerini ve yer tabakanın hareketlerini de hesaplayabilen süper bilgisayarlar Büyük Patlamanın sonrasında ne olduğunu araştıranlar tarafından da kullanılıyor. Kara delik ve enerji hakkındaki teoriler de sadece süper bilgisayarların yardımıyla hesaplanabiliyor.
40 derecede çalışan bilgisayar yaz aylarında ısındığında su ile soğutulurken, kış aylarında ise ortaya çıkan ısı binaları ısıtmak için kullanılabiliyor. Öte yandan diğer süper bilgisayarlara nazaran SuperMUC en sessiz süper bilgisayar. |