Dünyanın En Pahalı Bitkisi Hem de Türkiye'de Safranbolu'da yetiştirilen, dünyanın en pahalı bitkisi safran Ağustos ayında tohum yataklarına dikilecek.
Haziran ayının başında hasadı, Ağustos ayında ise dikimi yapılan ve çok sayıda kullanım alanıyla ''mucize bitki'' nitelendirilen safran, ilçede 36 dönüm alanda 38 çiftçi tarafından üretiliyor.
Ağustos ve eylül aylarında ekilen, ekim ve kasım aylarında hoş kokulu mor çiçekler açan, sabah erken saatlerde güneş doğmadan hemen önce toplanan safran, boya sanayisi, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda endüstrisi gibi alanlarda kullanılıyor.
Kilosu 15-20 bin lira arasında değişen fiyatlarda satılan dünyanın en pahalı baharatı safran, kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarı renge boyayabiliyor.
Özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran, İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da da yetiştiriliyor.
Safranbolu İlçe Tarım Müdürü Çetin Ayvalık, Haziran ayında sökümü yapılan safran soğanlarının Ağustos ayı içerisinde 36 dönümden oluşan ve önceden hazırlanan tarlalara dikimlerinin yapılacağını söyledi.
Haziran ayında çıkarılan soğanların kurutulduktan sonra gölge bir alana serilerek dinlenme dönemine alındığını aktaran Ayvalık, ''Bu soğanlar bu ay içinde tohum yatağına dikilecek. Karıt, Yazıköy, Çıraklar ve Çavuşlar köylerinde toplam 400 kilogram safran soğanı toprağa bırakılacak'' diye kaydetti. |