Bazı besinler vücudumuz için ilaç niteliğini taşır. Kırmızı meyveler de bu kapsama girer.
Yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek, frambuaz, minik, lezzetli ve renkli aynı zamanda genel olarak içerdikleri anti-oksidanlarla sağlığı koruyucu etki gösterir.
Beyni destekler
Ortalama yaşları 70 olan 16 bin kadın üzerinde yapılan araştırmalar, haftada 2 porsiyon çilek veya 1 porsiyon yaban mersini tüketmenin beyni desteklediğini göstermekte. İçeriklerinde bulunan antosiyaninler beyinde, kan-beyin bariyerini geçerek öğrenme ve hafızayı etkiler.
Anti-oksidan zengini
Dondurulmuş kırmızı meyvelerin de faydalı etkisi devam etmektedir, bu nedenle eğer taze olarak bulamıyorsanız dondurulmuş olanları tercih edebilirsiniz. Finlandiya’da yapılan bir araştırma, 60 yaşındaki 40 sağlıklı erkeğin kanındaki quercetin seviyeleri incelendi. Erkekler iki gruba bölündü ve 8 hafta boyunca bir gruba normal diyet, diğer gruba ek olarak her gün 100 gr. donmuş kırmızı meyve verildi. Sonuçlara bakıldığında her gün kırmızı meyve tüketen erkeklerin quercetin seviyeleri, kontrol grubuna göre yüzde 32-51 oranında yüksek bulundu.Kırmızı meyveler tatlıdır ancak lif içerikleriyle kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır. Meyvenin suyunu içmektense kendisini yemek her zaman daha avantajlıdır çünkü meyve suları, lif içermezken fazla miktarda şeker ve kalori içerir. Parkinson hastalığını önleyebilir
Nöroloji Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmaya göre, haftada en az 2 porsiyon kırmızı meyve tüketen bireylerin parkinson hastalığına yakalanma oranı yüzde 25 daha azdır. Aynı araştırmada bol miktarda yüksek oranda flavonoid içeren kırmızı meyve tüketen erkeklerin, parkinson hastalığı riskinin yüzde 40 oranında azaldığı görülmüştür.
Kalp sağlığını destekler
Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, frambuaz gibi kırmızı meyveler, quercetin içermesi nedeniyle önemlidir. Quercetin anti-oksidan ve anti-kanserojen etkilerine ek olarak kardiyovasküler hastalıklara karşı da önemli bir koruma özelliği taşır. Kalp rahatsızlığı riskiniz varsa, meyve (özellikle kırmızı meyveler), sebze tüketimi önem taşır.
Kilo kontrolünde rol alır
Lif ve su içerikleriyle kırmızı meyveler, yendikleri zaman doygunluk hissi sağlar ve diyet programlarında başarılı olmak için tatmin olmuşluk-doygunluk hissi oldukça önemlidir. Kırmızı meyveleri mutfağınızda salata, tatlı, sos, içecek gibi farklı tariflerde kullanabilirsiniz.
Kanser hücreleriyle savaşır
Kanserden korunma stratejileri arasında kırmızı meyveler en başta yer alabilir. Yapılan çalışmalar, kırmızı meyvelerde bulunan anti-oksidan öğelerin özellikle kolon kanseri üzerinde oldukça etkili olduğunu gösteriyor. İçeriklerindeki ellagic asit ve polifenoller, tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlatıcı etki gösterir. Bazı polifenollerse, kanser hücrelerini tamamen yok eder. Bu nedenle renkli ve çeşitli beslenme önemlidir.
Alzheimer’dan koruyabilir
Amerikan Klinik Derneği’ne göre, kırmızı meyvelerinde bulunan polifenoller, zarara uğramış hücreleri yenileyerek Alzheimer’dan koruyucu etki gösterir.
İdrar yolu enfeksiyonunu durdurur
Üriner sistem enfeksiyonlarında kızılcık sıklıkla kullanılır. İçeriğinde bulunan proantosiyanidinler, bakterilerin üriner sistem epitelyum hücrelerine tutunmasına engel olur. Örneğin e.coli’nin etrafını sararak, üriner sistem duvarına yerleşmesini engeller, anti-bakteriyel etki gösterir.
Etiketler: Kırmızı meyve tüketin, İdrar yolu enfeksiyonu, Alzheimer, Kanser hücreleri, Kilo kontrolü, Kalp sağlığı, Parkinson, Anti-oksidan, Yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek, frambuaz, minik