Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, okyanuslardaki kirlenmeyi azaltmak, kaçak avcılıkla başa çıkmak ve milyonlarca insanı tehdit eden su seviyesinin artışını engellemek için yeni bir girişim başlatacaklarını söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Okyanus Sözleşmesi adını verdikleri girişim sayesinde BM'nin dünya denizlerindeki çevresel risklerle ilgili stratejik vizyon belirleyerek daha etkin olacağını belirtti.
Güney Kore'nin Yeosu kentinde, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin imzalanmasının 30. yıldönümü için düzenlenen konferansta konuşan Genel Sekreter Ban, kaçak balıkçılık, kirlilik ve küresel ısınmanın dünya için ciddi tehdit oluşturduğunu, okyanusların ısındığını ve genişlediğini vurguladı.
"Okyanuslardaki sera gazı emisyonunun yol açtığı asitleşme, okyanus hayatını yok ediyor. Su seviyesindeki artış ise, savunmasız milyonlarca insanın hayatını tehdit ederek küresel haritayı yeniden düzenliyor" diyen BM Genel Sekreteri, korsanlık ve düzensiz deniz göçünün de engellenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ban, Kasım ayında Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek BM'nin iklim değişikliği konferansında, söz konusu sorunlarla mücadele etmek için yasal bağlayıcılığı olan bir çerçeve oluşturulacağını umduğunu açıkladı.
BM Genel Sekreteri, "Okyanus Sözleşmesi'nin amacı, okyanusların daha sağlıklı hale getirilmesi ve yüksek danışma kurulu tarafından denetlenecek bir eylem planı sayesinde BM'nin okyanuslardaki etkinliğinin güçlendirilmesidir" dedi.
Konferansta Okyanus Sözleşmesi girişimini ilk kez tanıtan Ban, okyanusları "gezegenimizde hayatın sürmesini sağlayan yegane anahtar" olarak niteledi ve girişimin insanların tsunami gibi doğal felaketlerden de korunmasına yardımcı olacağına işaret etti.
Yükselen deniz seviyesi riskinin en fazla bulunduğu ülkelerde tehlike oranını azaltmak için planlar geliştirdiklerini açıklayan Ban, savunmasız bölgelerde ise "tsunami uyarı sistemi" kuracaklarını kaydetti.
Ban Ki-mun, girişimin, 1994 yılında yürürlüğe giren Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin uygulanmasını destekleyeceğini ve kalkınmanın güçlendirilmesi için tüm ulusların dünyanın en önemli yasal belgelerinden biri olan sözleşmeye onay vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.