En sağlıklı ülkeler araştırmasında ilk sırayı Singapur aldı. Türkiye 44'üncü oldu. ABD'nin ancak 33'üncü olması, "Gelişmiş ülke olmak sağlık için yeterli değil" tezinin kanıtı olarak yorumlandı
ABD'li medya kuruluşu Bloomberg'in her yıl açıkladığı "En Sağlıklı Ülkeler" istatistiği bu yıl da ilginç veriler içeriyor. Birinci sırada Singapur'un yer aldığı listede ABD, 33'üncü sırayla gelişmiş ülkelerin en alt basamağında bulunuyor. Türkiye ise Suriye ve Makedonya'dan sonra 44'üncü sırada kendine yer buldu. Dünya çapında, aylar süren araştırmalar sonucu hazırlanan istatistikte, sigara içme oranlarından kolesterole, çevre kirliliğinden dengeli beslenme alışkanlıklarına kadar onlarca yan faktör esas alındı. Listede yer alan 145 ülkeden son 30'unu tamamen Afrika ülkelerinin oluşturması, geçtiğimiz yıllardaki istatistiklerin değişmeyen taraflarından biri olarak kayıtlara geçti.
ŞİLİ VE SLOVENYA ABD'Yİ GEÇTİ
Türkiye, listede 44'üncü sırada kendine yer bulurken, Türkiye'yi Tunus ve Umman takip etti. 42'nci sıradaki Suriye ile 43'üncü sıradaki Makedonya Cumhuriyeti'nde yaşayan insanların, Türk insanından daha sağlıklı oldukları kaydedildi. 33'üncü olan ABD'nin ise Şili, Küba, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Slovenya gibi ülkelerin gerisinde kalması dikkat çekti. Sonuçları yorumlayan uzmanlar, sağlıklı yaşam düzeyiyle ülkelerin gelişmişliği arasında doğru orantı bulunduğu tezinin çürüdüğünü vurguladı. Uzmanlara göre, gelişmiş ülkelerde görülen sağlıksız beslenme alışkanlıkları yaşam sürelerini kısaltıp, kalitesini de bozuyor.
HANGİ KRİTERLERE GÖRE ÖLÇÜLDÜ?
Bloomberg'den yapılan açıklamaya göre, istatistik çalışması sırasında her ülkeden en az bir milyon kişi içinden sağlıklı ve sağlık açısından riskli insan sayısı belirlendi. Daha sonra riskli insan sayısı sağlıklı insan sayısından çıkarılarak, ülkelerin sıralamadaki yerleri belirlendi ve sonuca ulaşıldı. Sağlıklı insan oranı tespit edilirken de, doğum ve ölüm rakamları, ölüm nedenleri, 65 yaş ve üzeri insanlardaki ölüm oranları ile ileri yaştaki insan sayısı gibi unsurlar göz önüne alındı.
Etiketler: 2011-2012 Üretim Yılı listeleri 200 köyde askıya alındı, Arpa, Buğday, Yulaf, Tritikale, hasıllık, baklagil, nadas, sebze, narenciye, meyve ağacı, zeytin, harup, bağ