Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Çoğumuz, giysilerin vücuttaki fazlalıkları ortaya çıkardığı yaz aylarına sıkı diyetlerle hazırlanıyoruz.

Mayolara sığmanın, plajlarda ele güne karşı göğüs gererek dolaşmanın hedeflendiği diyet dolu haftalardan sonra ihtiyatı elden bırakmayın. Tatilde, gram gram verilen kiloların fazlasıyla geri dönmesine izin vermeyin. Otellerdeki açık büfelerin, bitmez ikramların ağır tahrik olduğunu inkâr edecek değilim ama bazı küçük manevralarla yaramazlıklarınızın kiloya dönüşmesini önleyebilirsiniz.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, “Yaza girerken başlanan diyetlerde, en büyük tuzak gidilen tatil mekânlarındaki ‘her şey dâhil’ sofraları. Bu ortamlarda diyeti devam ettirmek zor” diyor. Ve gayet insaflı bir öneride bulunuyor: Tatilde amaç kilo vermekten öte, kiloyu korumak olmalı. İşte bunu başarmanız için birkaç pratik yol:

MUTLAKA KAHVALTI YAPIN: Sabah iştahsız oluyorum, diyorsanız, 1 bardak sütle birlikte meyve veya çeşitli gevreklerle de kahvaltı yapabilirsiniz. Kahvaltıda 1 bardak süt, 6- 8 kaşık yulaf gevreği, 1 çay kaşığı tarçın ve 10-12 fındık karıştırarak hem dengeli, hem doyurucu bir mönü oluşturabilirsiniz. Veya 1 kepekli tostla birlikte şekersiz dal tarçın konmuş bir yeşil çay da olabilir. Tabii en güzeli yavaş yavaş iyi çiğneyerek yapılacak, bol çiğ sebze (domates, salatalık, maydanoz ve çeşitli yeşillikler) ile birlikte peynir, yumurta (sıklığı kişiye göre değişmek kaydıyla), esmer ekmek, zeytinle yapılan geleneksel kahvaltı.

ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN: Her şey dahil tatil sistemlerinin güzel taraflarından biri de ara öğün olanağı sunması. Sabah ve öğlen arası 3-4 saati geçmiyorsa, ara öğün yapılmayabilir. Ancak öğlenle akşam arasında, yani ikindi dediğimiz öğünde, mutlaka küçük de olsa bir ara öğün yapılması yararlı. Diğer öğünlerle dengelenerek, sabah yapılmadıysa yine gevrek ve süt/yoğurt veya meyve ile süt/yoğurt iyi tercihler. Veya bulunabiliyorsa kepekli bir tostla ayran veya kalorisiz bir içecek olabilir. Kişinin canı gözleme istiyorsa akşam yemeğindeki karbonhidrat (çorba, makarna, pilav, patates) tercihini azaltarak yağsız bir gözleme de tüketebilir. Tabii her gün olmamasında fayda var. Yine dondurma da süt+meyve haklarından düşerek tüketilebilecek bir besin. Ancak, sıklığa dikkat!

SUSUZ KALMAYIN: Yaz aylarında en çok ihtiyaç duyulan şey sıvı... Su içmeyi sevemeyenler bu ihtiyaçlarını karşılamak için asitli ve kalorili sıvılara yöneliyor. Bu noktada yapılacak en güzel şey kişinin kendine hedef koyması. Günlük 2 litre su içmek kaydıyla istediğinde maden suyu (kalp, tansiyon, böbrek hastalıkları gibi sodyum kısıtlaması gerektiren bir rahatsızlık yoksa) ayran, kalorisiz içecekler (diyet içecekleri günde 1 kutudan fazla tüketmemekte fayda var) içilebilir. Yazın terle birlikte kaybedilen mineraller, vücutta halsizlik bitkinlik yaratabilir. Bunun engellenmesi için gerekli mineral takviyesini de kişi maden suyuyla karşılayabilir.

MEYVE PORSİYONLARINA DİKKAT: Diyetlerde sınırsız yenileceği yanılgısına düşülen meyve porsiyonları en masum görünüşlü karbonhidrat kaynaklarıdır! “Ama o meyve çok yesem ne olur ki?” demeyin. Meyveler de nihayetinde karbonhidrat. Dolayısıyla kalori içeren besinlerden. Günlük tüketimi kişiye bağlı olarak değişse de sağlıklı bireylere ortalama 3- 5 porsiyon öneriyoruz. Ancak porsiyon ölçüsüne dikkat etmek şartıyla! Ayrıca yemeklerle birlikte tüketmektense ara öğün olarak tüketmek daha faydalı olacaktır.

hurriyet.com.tr

Ekleme Tarihi
03.08.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız