İşin içinde zevk almak var
Yüksek kalorili ve sağlıksız gıdaları tercih ediyorsak bir nedenimiz var: Beynimiz bundan zevk alıyor. Manyetik rezonans görüntüleri de buna şahit.
Yeni araştırmalara göre aşırı yemek ve obezite gelişimi beyindeki acıkma ve doyma hissiyle açıklamada yetersiz. Bu süreçte, sandığımızdan çok daha karmaşık mekanizmalar etkili. İngiltere’de konuyla ilgili bilimsel bir çalışma geçen ay Amerikan Nörobilim Kongresi’nde sunuldu. Imperial College araştırmacıları, 21 kişiye önce 750 kalorilik bir sabah kahvaltısı verdi. Sonra başka bir gün kahvaltı yapmaksızın beyinlerini MR ile görüntüleyip arkasından öğle yemeği yedirdiler. MR görüntüleme sonuçları ve öğlen yemeğinde alınan gıdaların değerlendirmesini yaptıklarında gördüler ki kahvaltı yapmamışlar öğle daha fazla acıkıyor. Ayrıca daha yüksek kalorili ve sağlıksız gıda tüketiyor. MR görüntülerine baktıklarında görmüşler ki kahvaltı yapmamanın beyinde gözlerin hemen üzerinde yer alan, gıdayla ilişkili keyif ve zevk alma merkezi ‘orbitofontal korteks’in aktivitesinde farklılık oluşturuyor. "İŞİN İÇİNDE ZEVK ALMA MERKEZİ VAR"
Türkiye Endokrinoloji ve Metalizma Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Bülent Okan Yıldız, “Bu yeni çalışmanın sonuçları bize beynimizdeki gıdadan keyif ve zevk alma merkezinin yüksek kalorili ve sağlıksız gıdaları tercih etmemizde önemli rol oynadığını gösteriyor. İşin içinde zevk alma merkezi var” diyor. Ayrıca aç kalmak ve öğün atlamak beynin yüksek kalorili gıda şeklinde bir ‘ödül’ arayışına girmesine, sağlıksız ama lezzetli gıdaları seçmemize yol açıyor. Bu da ideal kilonun korunmasını zorlaştırıyor, kilo artışına yol açıyor. FARE NEDEN ŞEKERİ TERCİH EDİYOR? Fareler üzerinde yapılmış bir araştırma da yeme davranışının daha kompleks olduğunu ortaya koyuyor. Farelerin önüne biri gerçek, biri de yapay iki şeker konuyor. Fareler her seferinde doğruca gerçek şekere gidiyor, yapay tatlandırıcıya ilgi göstermiyor. Bu da acıkma, doyma, enerji alma, harcamanın çok daha ötesinde mekanizmaları düşündürüyor.
Bazı kişilerin stresliyken kilo alması, bazılarının da vermesi de karmaşık mekanizmayı işaret ediyor. Prof. Dr. Yıldız “İnsanların neden yediğini bilirsek yeme davranışlarını da düzeltebileceğiz. Yemenin beyinde hangi mekanizmaları nasıl tetiklediği, bunların nasıl düzeltileceği ileri araştırmalarla anlaşılacak” diyor. |