Bu meyve herkesi şaşırttı! Uzmanlar "Bitkilerin çiçek açmasını sağlayan bir hormon yapısı var. Bu hormon bazen dış etkilerden aşırı sıcak veya güneşten dolayı bozulabiliyor" dedi.
Kayseri'nin Merkez Melikgazi İlçesi Tavlusun Mahallesi'nde oturan Ayşe Onur'un geçen yıl bahçeye diktiği dut ağacının 2 dalında siyah dutlar olgunlaşarak yenecek hale geldi.
Bu mevsimdeki dutların herkesi şaşırttığını anlatan Ayşe Onur, bu mevsimde dut yetiştiğini ilk kez gördüğünü savunarak, şunları söyledi: "Geçen yıl diktiğim tatlı kara cinsi dut fidesinin 2 dalında Ekim yayında yeşil renkli dutlar çıkmaya başladı. Herhalde bir süre sonra dökülür diye düşündüm ama dutlar olgunlaşıp siyah renk aldı. Bu mevsimde dut yetiştiğine kimse inanmıyor. Dut ları görenler şaşırıyor. Dut fidesi yaz ayında da meyve vermişti" dedi.
UZMANLAR NE DİYOR?
Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz, insanlar gibi bitkilerin de hormon yapısının bazen bozulabildiğini belirterek şunları söyledi: "Bitkilerin çiçek açmasını sağlayan bir hormon yapısı var. Bu hormon bazen dış etkilerden aşırı sıcak veya güneşten dolayı bozulabiliyor. Hormonun bozulması sonucu ağaçlar ilkbahardan sonra yaz aylarında veya sonbaharda yeniden çiçek açıp mevye verebiliyor. Dut ağacının Kasım ayında mevye vermesi hormon yapısının bozulmasıyla ilgilidir. Dut, hormon yapısnın bozulması nedeniyle mevsim dışı meyve vermiş. Hormon yapısı bozulan meyve ağaçlarında bazen böyle anormallikler görülüyor." |