Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Kasım 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

KENDİ yetiştirdiğiniz bir ağacın meyvesini dalından koparmanın mutluluğu bambaşkadır. Ancak meyve yetiştirmek diğer bütün bitkilerden daha zor ve emek gerektiren bir iştir.

Yaz meyvelerinin bakımı ve korunması hakkında Türkiye'de hobi bahçeciliği alanında öncü firma Botanika'dan Ürün Geliştirme Müdürü Erkan Şamcı'ya danıştık. Meyve ağaçlarının bol güneşli ve havadar bölgelerde yetiştirilmesi gerektiğini belirten Şamcı, toprağın zengin ve iyi işlenmiş, düz veya eğimi az olmasının gerektiğini belirtiyor.

Ağaçların sulanması
Yazın yetişkin ağaçların her 15 günde, yeni fidanların ise haftada bir sulanması gerektiğini belirten Şamcı, 'En doğru sulama ağacın tarlasına su verilmesidir. Ev bahçelerinde bu pek mümkün olmaz. Bu yüzden her ağacın çevresine tacı genişliğinde bir çanak yapılır. Su burayı dolduruncaya kadar akıtılır' diyor.
Meyve ağaçlarının mantar ve böcek türü birçok zararlıya karşı savunmasız olduğunu dile getiren Şamcı, 'Bu yüzden düzenli bir ilaç mücadelesi yapmak çok önemli.
İlaçlama ile ağaç üzerindeki böcek yumurtalarını ve parazitleri öldürerek hastalık riskini azaltmak mümkündür' diyor. İlaçlamanın dikkat gerektiren bir konu olduğunun altını çizen Şamcı, 'Bu maddeler çok zehirli oldukları için maksimum dikkat gerektirirler. Bu nedenle hassas davranmak gerekir. Gözlük, maske ve eldiven kullanılmak gerekir. Kazara ilaç, göz veya deriye değecek olursa derhal bol su ve sabunla yıkanmalıdır. İşlem sırasında bir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Botanika'nın Amerika'dan ithal ettiği Hudson Basınçlı Sprey'i ile ağaçlardaki böcekler ve parazitleri yok etmek mümkündür' diyor.

Ayıklama
Şamcı Turunçgillerde dalların sıklaştığı ve birbirlerini gölgelemeye başladığı dönemde kuru dalların ayıklanması gerektiğinin altını çiziyor. Şamcı, 'Özellikle yaşlı bahçelerde dalların sıklaşmasını ve birbirini gölgelemesini önlemek için her yıl veya iki yılda bir yapılacak hafif dal seyreltmeleri çok yararlıdır. Budama için en uygun zaman kış sonudur' diyor.

http://www.gunes.com/

Ekleme Tarihi
14.08.2009
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız