Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Kasım 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

ÇOCUĞUNUZA İLAÇLARI ŞEKER DİYE TANITMAYIN 

AYDIN (İHA) - Aydın Sağlık İl Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, küçük çocuklara ilaçların şeker diye tanıtılmasının zehirlenme vakalarına yol açabildiğini belirtti.


Aydın Sağlık İl Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, zehirlenme anında yapılacak pratik uygulamaların hayat kurtarabileceğini belirtti. Zehirlenme anında yapılacak pratik ve hayat kurtarıcı ayrıntılar hakkında bilgi veren Dr. Hüsnü Tırpancı, “Sağlık Bakanlığı tarafından açılan ücretsiz ‘Zehir Danışma Merkezi 114’ü 7 gün 24 saat görev yapmakta, eğer zehirlendiğinizi düşünüyorsanız burayı hemen arayabilirsiniz. Küçük ayrıntılar hayat kurtarır. Panik yapılmamalı. Zehirlenen kişiyi ve zehirli maddenin kutusunu telefonun yanında bulundurulmalı. Zehir Danışma Merkezi en kısa sürede aranmalı. Verilen talimatı aynı şekilde uygulanmalı. Telefon edemediyseniz ve 15 dakika geçtiyse ağız yolu ile zehirlenmelerde şuuru kapalıysa ağızdan bir şey verilmemeli. Nefes yolu ile zehirlenmişse temiz havaya çıkarılmalı, dumandan uzaklaştırılmalı. Biliyorsanız suni teneffüs yaptırmak en uygunudur. Deri yolu ile zehirlenmişse bulaşmış çamaşırları çıkartılmalı, deri temiz su ve sabun ile yıkanmalı. Göze sıçradıysat emiz su ile bol bol yıkanmalı” dedi.

“ÇOCUĞUNUZA YANLIŞ ÖĞRETMEYİN”
En çok dikkat edilmesi gereken konulara de değinen Tırpancı, “Her zaman Zehir Danışma telefonunun kolay yerde bulundurulmalı. Evdeki bütün zehirli maddelerin kilitli yerlerde veya çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalı. Zehirli maddelerin gıda kaplarına koyulmamalı örnek: Gazlı içecekler şişesine çamaşır suyu koymayınız. Çocukların yanında ilaçlara şeker denilmeli. Bilinmiyorsa evde konserve yapımı denenmemeli. Doğadaki mantarlar kesinlikle tüketilmemeli. Zehir Danışmayı acil durum dışında da sorular için aranabilir. Satın alınan ürünlerde son kullanma tarihleri dikkat edilmeli. Çocukların büyükleri taklit ettiği unutulmamalı, önlerinde ilaç içilmemeli. Tüm ürünlerde olduğu gibi konserve satın alınırken son kullanma tarihlerine dikkat edilmeli. Evde konserve yapmak için; yapılış tekniği mutlaka tam öğrenilmeli veya yapmaktan vazgeçilmeli. Üstü kapağı şişkin, son kullanma tarihi geçmiş konserveler kesinlikle alınmamalı ve yenmemelidir. Eğer zehirlendiğinizi düşünüyorsanız hemen 114 aranmalı. Doğadan toplanmış mantarlar kesinlikle yenmemeli. Tüketim için güvenilir yerlerden satın alınan kültür mantarları tercih edilmeli. Eğer zehirlendiğinizi düşünüyorsanız hemen 114 aranmalı” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
18.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çocuğunuza İlaçları Şeker Diye Tanıtmayın
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız