Öğlen yemekleri şişmanlatıyor Öğle yemek saatinde çok acıkıp aşırıya kaçılması, salata bile olsa lezzet için kalorili sosların çok yoğun kullanılması ve hızlı olması için fast-food'a yönelinmesi büyük hata
Yasemin İLAN
Çalışanların besin tüketimine bakıldığında en çok kalori alımının öğlen ve öğleden sonra olduğu görülüyor. Sabah saatlerinde yemeğe ayrılacak vaktin sınırlı olması ve iştahsızlık daha az besin tüketimine neden olurken, öğlen en acıkılan ve kalori alımının en fazla olduğu öğün olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle dışarıda veya iş yerlerinde sunulan hazır menüler kişileri daha çok yemek yemeye sürüklüyor.
HAREKETSİZ YAŞAM Aslında daha az yemekle daha çok doyabilecekken daha çok yemekle daha çok acıkır hale geliyoruz. Bununla beraber; hareketsiz ofis ortamları ve streste durumunda yeme isteğinin artması kilo alımını kaçınılmaz kılıyor. Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek, öğle yemeklerinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Hızlı yeme çabası - Öğle yemek saatinde çok acıkılması ve miktar olarak aşırıya kaçılması. - Menülerde kalori hesabı yapılsa bile kişiye özel değil ortalama bir kalori hesabı üzerinden gidilmesi. - Öğle menülerinde yağ ve karbonhidrat oranlarının çok, proteinin ise daha az olması. - Salata bile olsa lezzet için kalorili sosların çok yoğun kullanılması. Unutmayın ki her pişmiş sebze yemeği sağlıklı değil. Salata ve sebzeler de gizli kalori bombaları olabiliyor. - Yemek yanında gelen pilav ya da püre gibi garnitürlerin karbonhidrat ağırlıklı olması. - Vakitsizlikten fast-food gıdalara yönelinmesi. - Yemeğin hızlı bir şekilde tüketilmesi. - Özellikle etlerin kızartılarak yenilmesi.
Bu önerilere kulak verin! - Çorba ve makarna aynı menüde olmasın: Yemekte çorba varsa pilav-makarna tercih etmeyin. Eğer canınız pilav ya da makarna tipi yiyecekleri tüketmek isterse de çorba içmeyin. - Mutlaka salata ve yoğurt tüketin: Salata posa olduğu için mide hacmini doldurup, fazla yemeyi önlüyor. Yoğurt ise kan şekerini dengeleyip acıkmayı geciktiriyor. - Meyveyi yemekle birlikte yemeyin: Meyve varsa yemekle beraber değil daha sonrasında tüketin. Yemekle birlikte kan şekeri de yükseliyor. Üzerine bir de meyve eklendiğinde hızla acıkılıyor. Ayrıca meyve ikindi öğünü için iyi bir alternatif. - Haftada 1 defa tatlı yiyin: Eğer tatlı yemek istiyorsanız bunu fazla kalori almamak adına haftada birle sınırlayın. - Tek tip besinden uzak durun: Tek çeşit yemek sanılanın aksine daha çok şişmanlatıyor.
Tansiyona da reflüye de neden olabilir - Öğlen yemeklerinde fazla miktarda ve bilinçsiz yiyecek tüketilmesi özellikle göbek bölgesinde yağlanmaya, sonuç olarak da obeziteye neden oluyor. - Tuz ve ilave katkıların çok olması tansiyon ve ödem sorunlarını beraberinde getiriyor. - Yemeklerin yağlı olması kan yağlarında artışa neden oluyor. - Karbonhidrat dengesizliği, yemek sonrasında kan şekerinin aniden düşmesine ve yeniden acıkmaya neden olup, reaktif hipoglisemiye zemin hazırlıyor.
- Dışarıda kullanılan yağların kalitesiz ve yanmış olması reflü gibi mide problemleri doğuruyor. |