Köylerde yemek keyfi
Doğuya bakan pencerenin yanında odunla beslenen kuzinede pişer köy evlerinde yemekler.
Köy evinin kalbidir mutfak. Önce o başlar tütmeye, en son sönen de onun ateşidir. Zengin Türk mutfağının önemli kısmını köy yemekleri oluşturur. Ülkenin bir ucundan diğer ucuna, toprağına, havasına, sebzesine, et çeşidine göre değişir türleri.
Hepsinin ortak özelliği taptaze ve yüksek oranda besleyici olmalarıdır. Köy tereyağı, sütü, yumurtası; elması, patatesi bir başkadır, bizim şehirde bulduklarımızdan. Sağlık kokar, şifa doludur hepsi.
Ellerine geçen böylesi malzemeleri, çalışkan ve yaratıcı köy insanları birbirinden harikulade tatlara dönüştürmüştür tarih boyunca. Hazırlanması çoğunlukla kolay, tadıyla iştah kabartan, sadeliğine rağmen sağladığı haz ile hayranlık uyandırır köy yemekleri.
Yaz geliyor sevgili okurlarım hiç olmazsa İstanbul yakınlarında bir köye gidip bu yemeklerden yemeğe ne dersiniz?
ELİF’İN SUSAMLI PATATES SALATASI
Sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. Yeşil biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra tavla zarı formunda küçük küçük doğrayın. Patatesleri yıkayıp kabuklarıyla beraber dörde bölün ve üzerine çıkacak kadar suyla haşlayın. İyice yumuşayan patateslerin suyunu süzüp ılınınca kabuklarını soyun. Sonra da tavla zarı formunda küp küp doğrayıp derin bir kaba aktarın. Tuz ve karabiberi serpiştirip karıştırın. Diğer taraftan, zeytinyağını küçük bir teflon tavaya koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Kırmızı biber, nane, kekik, köri, kimyon ve susamı tavaya koyup bir dakika kadar kavurarak aromalarını çıkarın. Sarmısak ve biberi de hemen ekleyip sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun.
Biberler yumuşayınca ocaktan alın ve patatesin üzerine aktarıp iyice karıştırın. Ilık olarak servise sunun. İsterseniz üzerini incecik kıyılmış dereotuyla süsleyebilirsiniz
Not: İsterseniz 1-2 yemek kaşığı nar ekşisi ya da 1 adet limonun suyunu da katabilirsiniz.
Malzeme listesi
* 4 adet orta boy patates * 2 diş sarmısak * Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan zeytinyağı (sıvıyağ da kullanabilirsiniz) * 2 adet yeşil çarliston biber * 1 çay kaşığı toz köri * 1 çay kaşığı kimyon * 4 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik * Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan susam * 2 çay kaşığı kırmızı toz ya da pul biber
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber |