Eriğin yaşı da kurusu da faydalı Eriği tuzla yemek sağlıklı beslenme açısından zararlı.
Yaz yaklaşıyor ve yazın en çok tüketilen meyvelerinden eriğin en çok bilinen çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriği. Eriğin çeşitli vitamin ve mineraller bakımından zengin bir besin olduğunu söyleyen Diyetisyen Yeşim İşgüzar, sağlık açısından faydalarını anlattı. İçeriğinde neler gizli? İçeriğinde A, C ve E vitaminleri bulunmakla birlikte minerallerden potasyum ve magnezyum ve fito-steroller bakımından iyi bir kaynaktır.
100 gr. taze erikte 66 kalori; 0,5 gr. protein; 17,8 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; eser miktarda yağ; 0,4 gr. lif; 17 mgr. fosfor; 18 mgr. kalsiyum; 0,5 mgr. demir; 2 mgr. sodyum; 299 mgr. potasyum: 9 mgr. magnezyum; 300 IU A vitamini; 0,08 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,5 mgr. B3 vitamini; 0,05 mgr. B6 vitamini; 0.6-0.9 mcgr. folik asit; 4-6 mgr. C vitamini ve 0,7 mgr. E vitamini bulunmaktadır. Kansere karşı doğal silah Eriğin birtakım hastalıkların tedavisinde ve sağlığın devam ettirilmesinde çeşitli yararları vardır. İçeriğindeki beta-karoten ile vücut kansere karşı kendini koruyabilmekte ve yenileyebilmektedir.
Yüksek posa içeriği sayesinde sindirim sistemi hastalıklarında ve düzenli bağırsak faaliyetlerinde önemli bir yere sahiptir. Çözünür posa kaynağı olan erik tüketimi ile besin öğesi olmayan öğeler (örneğin; prebiyotikler, fitoestrojenler) de vücuda alınmış olmaktadır. Bu besin öğeleri mide ve yemek borusu kanserini önlemede rol oynamakta ve bu kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaktadırlar.
Hangi hastalık ve sorunlara iyi geliyor? • Kan kolesterol düzeyinin dengelenmesini sağlayarak kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
• İdrar söktürücü ve vücudu toksinlere karşı arındırıcı özelliği bulunur.
• İçeriğindeki vitaminler sayesinde cildi pürüzsüzleştirir, cildin parlaklığın artırırı ve yaşlanmasını geciktirir.
• Kalp ve romatizma hastalıklarının tedavisinde olumlu etkiler gösterir. Tokluk hissi yaratıyor Düşük kalori ve yüksek tokluk hissi sayesinde zayıflama diyetlerinin vazgeçilmezidir. Yazın gelmesiyle formunu korumak isteyen kişilerce tercih edilmesi gereken meyvelerin başında gelmektedir. Hem bağışıklığı güçlendirmekte hem de acıkma süresini geciktirmektedir. Böbrek hastaları için kuru erik riskli Erik hem taze hem kuru olarak tüketilebilmektedir. Kuru erikteki hidroksifenilisatin adlı asit bağırsakların yumuşamasını sağlayarak hazım kolaylığı sağlamaktadır. Kuru erikte yüksek miktarda B vitamini yanında, fosfor, potasyum, demir, magnezyum gibi minerallerle kolayca kana geçen bol miktarda şeker bulunmaktadır. Kuru erik bu özellikleri bakımından böbrek hastaları bakımından dikkatli tüketilmelidir. Toplumumuzda yüksek oranda görülen demir eksikliği anemisi bulunan kişilerce tüketilmesi ise sağlık açısından yararlı olacaktır. Sağlıklı beslenme için erik tuzsuz yenmeli Ülkemizde tüketim yüzdesi bakımından “can erik” birinci sırayı almaktadır ve genelde tuzlanarak tüketilmektedir. Fakat sağlıklı beslenmek adına erik tuzlanmadan tüketilmelidir. Fazla tuz tüketimi özellikle böbrek ve tansiyon hastaları için oldukça risklidir.
http://www.hurriyetaile.com/ |