Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Çocuk beslenmesinde doğru bildiklerimiz

Uzmanlara göre çocukların gelecekteki besin alışkanlıkları bebeklikten itibaren evde gördükleriyle oluşuyor. Anne babanın beslenme alışkanlıkları çocuğu da etkiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak anlattı…


Çocuk beslenmesinde en çok dikkat edilmesi hususlar nelerdir?
Çocuklara, 3 ana 3 ara öğün şeklinde hiçbir öğünü atlamadan yemek vermek çok önemlidir. Çocukların mineral ve vitamin ihtiyaçlarına yönelik düzenlenmesi gereken öğünler; karbonhidrat, yağ, protein içeriği yeterli ve dengeli olmalıdır.

Çocuklarda bu dönem, ilerideki beslenme alışkanlıklarına temel oluşturacağı için hastalıklara neden olan kötü besin maddelerinden uzak tutmak önemlidir. Ve bu besinler (çikolata, pasta, cips gibi) özel anlamlar yükleyip çocuğa sunulmamalıdır.

Yaz aylarında çocuk beslenmesinde ne gibi farklılıklar olmalıdır?
Yaz aylarında sıcaklıkların artması ile birlikte vücut su kaybı da artar. Bu kaybı yerine koymak önemlidir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında karpuz, şeftali gibi su oranı yüksek yaz meyvelerinin tüketilmesi arttırılmalıdır. Ayrıca çocukların sıvı ihtiyacını ayran, taze sıkılmış meyve suyu, meyve ve süt gibi yiyecek ve içeceklerle gidermesi daha uygundur. Öte yandan yaz döneminde çiğ sebze ve meyvelerden, dışarıdan satın alınan yiyeceklerden dolayı besin zehirlenmeleri artmaktadır. Bu nedenle tükettiğimiz sebze ve meyveleri iyice yıkamak, dışarıda tüketilen tavuk, mayonez, buz gibi mikrop ve mikrop toksini içerebilecek besinler tüketilirken dikkat edilmelidir.

Bilinenin aksine, kemik iliği besleyici değil!

Ülkemizde çocuk beslenmesi konusunda yapılan en büyük hatalar nelerdir, neleri yanlış biliyoruz?
Bence çocuk beslenmesinde yapılan en büyük hata çocuğu istememesine rağmen zorla yemek yedirmektir. Anne ve babalar, iyi ebeveyn olma düzeylerini çocuğun kilosu ve yemeği fazla yemesi ile ölçmek gibi büyük bir yanlışa düşmektedirler. Bu davranış biçiminin, çocuk bir yetişkin olduğunda hatalı beslenme alışkanlıkları için temel oluşturabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca yemek sularının, kemik iliğinin besleyici olduğuna dair inanış da yanlıştır. Her ikisinin de herhangi bir besin değeri yoktur. Öte yandan yemekleri karıştırarak vermek de çocuğun besin tat ilişkisini bozacağından kesinlikle doğru değildir.

Uyku düzeni olmayan ya da öğün atlayan çocukların öğün sayısı nasıl düzenlenmeli günde kaç öğün yemek yemelidir?
Çocuk sabah kalktığında, hangi saat olursa olsun, kahvaltı yapmalıdır. Öğle ve akşam yemekleri de kesinlikle atlanmamalıdır. Ana öğünlerden 2-2.5 saat sonra ara öğünler olmalıdır. Bu şablonu sağlamak için öğün miktarları, sonraki öğünü atlatmayacak şekilde azaltılabilir.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.05.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çocuk beslenmesinde doğru bildiklerimiz
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız