Anne mutfağını gözden geçirin Uzman Diyetisyen Işın Sayın, Anneler Günü’nde anne mutfağının önemini vurgulayarak, “Toplumu inşa eden anneler, çocukları için her zaman en iyisini ister. Ancak mutfağa bilinçsizlik girdiğinde çocuklarda geri dönülmez yeme alışkanlıkları oluşur. Sadece lezzet yerine, hem lezzetli hem de sağlıklı bir mutfak; çocuklarınızın ve geleceğin teminatıdır” dedi.
Uzman Diyetisyen Işın Sayın, Anneler Günü’nde anne mutfağının önemini vurguladı. Yazılı açıklama yapan Sayın, “Hepimiz biliriz ‘anne mutfağı’ gibisi yoktur. Fakat bu mutfak aynı zamanda yeterli ve dengeli beslenmenin, yaşam boyu sürecek bir alışkanlık haline geldiği yerdir” diye konuştu.
Uzman Diyetisyen Işın Sayın çocuk yaşta doğru alışkanlıklar kazanmak için öncelikle annelerin bu davranışları alışkanlık haline getirmiş olması gerektiğini hatırlattı. Sayın, “Bebeklik ve çocukluk çağında damak tadı anne tarafından oluşturulur. Anne ısrarla her gün 1 öğün mutlaka sebze pişirip sofraya getirirse, çocuk da bunları hayat boyu arayacaktır. Sürekli hamur işi (pilav,makarna,tatlı) ise, çocuğun gelecekteki hastalıklara yatkınlığından sorumludur. Anneler yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrendiğinde mutfakta çok kıymetli değişimler meydana gelir . Beslenme ve diyet uzmanlarından alınacak bu eğitimler, tüm aileyi olumlu yönde etkileyecektir. Sağlıklı yeme davranışını tüm ailenin alışkanlık haline getirebilmesi anne mutfağına bağlıdır. Tabağımızda kalanların arkamızdan ağlamadığı öncelikle anneler tarafından kabul edilmelidir. Yeteri kadar yemek, sağlıklı besinleri tercih etmek, anne tarafından çocuğa öğretilmelidir. Sağlıklı bir anne mutfağı, “anneliğin” vazgeçilmez bir parçasıdır” dedi.
"DOĞRU BESLENME ALIŞKANLIKLARI HASTALIKLARDAN KORUR”
“Sağlıklı beslenmenin temelleri küçük yaşta atılmalıdır. Alışveriş yaparken etiketleri okumak, anlamak, işlenmiş, çok tuzlu, raf ömrü uzun, glikoz, fruktoz, mısır şurubu ve MSG içeren yiyeceklerden uzak durmanın anneler tarafından çocuklara öğretilmesi büyük yara sağlar” diyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın şunları da söyledi;
“Bireylerin metabolik hastalıklardan korunması için ‘anne mutfağı’ anahtar rol oynar. Şunu da söylemeden edemeyeceğim: Beyin, sinir, ruh ve bedenin tüm gün yediklerimizle beslendiğini hiç düşünmüş müydünüz… İşte tüm bu nedenlerle; sağlıklı düşünen, yaşayan toplumlar için annelerin yüce görevi bulunmaktadır. Bir çok konuda olduğu gibi, çocukların ve yeni nesillerin beslenme alışkanlıkları ve sağlığı konusunda. Bizlere ilk günden bu yana sağlığımızla kendisinden çok ilgilenen, öğretmenlik, dostluk yapan, ve koşulsuz sevgi sunan üstelik yemeyip yediren, annelerimize minnettarız.”(İHA) |