Bugün günde bir milyar kutu kanser bombası kolalı içecek içiliyor. Hayvansal ürünler gereğinden fazla tüketiliyor. Hâlbuki bitkisel ürünler tüketmek daha sağlıklı. Bitkilerde katkı maddesi yoktur. Bitki bitkidir ve sağlıklıdır. Sebze tüketirseniz, hayvansal ürünleri ve kalitesiz yiyecekleri (kola, atıştırmalık gıdalar vs) az yerseniz uzun yaşarsınız.
California'da çekilen bu videoda Mark Bittman, özetle şunları söylüyor
Konuşmanın başında bir ineğin atom bombasından farklı olmadığını söylemenin fazla abartı olmayacağını söylüyor.
Mark Bittman konuşmasında; “Küresel ısınma sadece gerçek değil aynı zamanda tehlikeli. Küresel ısınmanın sebepleri arasında hayvansal üretim beste birlik payı ile enerji tüketimimizden sonra ikinci büyük paya sahip. Bunun yanı sıra bugün pek çok hastalık (kanser vs) beslenme tarzımızdan (hayvansal ürünlerin, özelde etin ve kalitesiz -junk- yiyeceklerin tüketiminden) kaynaklanıyor.
Bugün günde bir milyar kutu kanser bombası kolalı içecek içiliyor. Hayvansal ürünler gereğinden fazla tüketiliyor. Hâlbuki bitkisel ürünler tüketmek daha sağlıklı. Bitkilerde katkı maddesi yoktur. Bitki bitkidir ve sağlıklıdır. Sebze tüketirseniz, hayvansal ürünleri ve kalitesiz yiyecekleri (kola, atıştırmalık gıdalar vs) az yerseniz uzun yaşarsınız. Pişirilmiş hayvanlar kalitesiz ürünlerdir. Sağlığımız için hayvansal gıdalara ve kalitesiz ürünlere ihtiyacımı yok. Bu ürünler ihtiyaç değil, doğal olmayan bir talep yaratıyor. Hükümet tarafından desteklenen (bu kalitesiz) gıda üretimi sağlıklı beslenmeden de daha pahalı. Çünkü hükümet (Amerikan hükümeti) ilişkileri nedeniyle petrol üzerine inşa edilmiş bir ekonomiyi destekliyor. Bu beslenme anlayışına karşı düşük kalorili, az yağlı diyetler çözüm değil” diyor.
Vejeteryan olmayıp et yediğini belirten Mark Bittman, Bunların endüstri ürünü olarak kullanılmaması gerektiğini belirtiyor.
Beslenme bir sürü hastalığın kaynağı sadece Amerika'da yılda on milyar hayvan (inek, domuz, kümes hayvanları vs dâhil) tüketiliyor diyen Bittman, “Bu hayvanları yan yana koyarak aya beş defa gidip gelmek mümkün” diyor. Bittman konuşmasının bu beslenme tarzına karşı önerilerinde bitkisel besinlerin yanı sıra yerel olan "locavare" yiyeceklerin tüketilmesini öneriyor. Florida'da üretilen portakalın eskiden sadece yılbaşı döneminde New York'a geldiğini, simdi ulaştırma ve taşımacılık alanındaki ilerleme ile New York'ta portakalın her zaman bulunabilir bir urun olduğunu belirten Bittman, yine ulaştırma ve taşımacılık ile başka bir yerden taşınan ürünlerin üretildikleri yerden çıktıktan sonra tüketicilere ulaşması için gecen zamanın fazlalığına işaret ediyor ve kendisi dâhil pek çok insanin (gerçek anlamda) taze bir ürün tüketemediğini söylüyor.
“Yüzyıl önceki beslenme tarzını yerle üretim tarzı idi. Bu dönemde yemek evde pişiyor, atıştırmalıklar ya da dışarıda yemek yeme alışkanlığı yok. Yemek yenilebilen yerel restoranlar olsa da kimsenin aklına bu yerin bir ikincisini açmak (zincir gıdaya, fast food restoranlarına gönderme yapıyor) aklına gelmezdi” diyor ve ekliyor “Atıştırmalıklar, donmuş gıda gibi ürünler vs yoktu. Beslenme zincirimizde yer alan besinler, proteinler vs sadece yiyecekti (anlamlarından koparılarak) bir gıda endüstrisinin parçası haline gelmemişti. Yiyecek sadece yiyecekti” diyor.
Bittman, “Şimdi ise beslenme et ve kalitesiz ürünler (atıştırmalıklar vs) üzerine kurulu ve yeniden üretilmiş, endüstrinin bir parçası olmuş gıdalardan örnekler veriyor. Şimdi et her yerde var ve haddinden fazla tüketiliyor. Son elli yılda dünya nüfusu iki kat artmasına rağmen et tüketimi beş kat arttı. Bugün evde yemek pişirme hâlâ kural ama hazır gıdalar (paket çorba, hazır tavuk vs) kullanıldığı için kalitesi düştü. Bunlara diğer (katkı maddesi) eklenmiş ürünler. Bugün beslenme/gıda amaçlı hayvan yetiştirme koşullarına dikkat çekiyor ve bu hayvan yetiştirme anlayışında kullanılan yöntemlerin beslenen hayvanların "hayatta kalması" anlayışına dayandığını, bunun da başka bir konudur.
Aşırı hayvansal üretim ve tüketimin kalitesiz beslenmedir. Sağlıklı beslenme için daha az et, daha az kalitesiz ürün ve daha fazla bitkisel ürün. Ancak GDO’lu bitkilerden kesinlike uzak durarak" diyor.
http://www.gidahareketi.org/ |