''1 yaşından önce tuz yasak''
Bebeklere ek gıda verirken son derece dikkatli olunması gerektiği belirten Medicalpark Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nureddin Vurgun, 1 yaşından önce verilen tuzun damarlarda birikerek erken yaşta hipertansiyon hastalığına sebep olduğunu söyledi.
Yeni doğan bebeklerin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini belirten Vurgun, anne sütünün bebek için en sağlıklı gıda kaynağı olduğunu dikkat çekti. Anne sütünün içinde mikrop üremediği için bozulmadığının altını çizen Vurgun, "Anne sütü ile beslenen bebeklerde bulaşıcı hastalıklar daha az görülmekte ve beyin gelişimi daha iyi olmaktadır. Alerjik hastalıklar, ishal, solunum yolu hastalıkları ve hatta ileri yaşlarda kanser gibi hastalıkları daha az görülmektedir. Emzirmenin annelere faydaları ise, meme kanseri, yumurtalık kanseri, osteoporoz ve kansızlığı ortadan kaldırmasıdır. Basit gibi görülen takviye gıda, ileri yaşlarda ciddi sağlık problemlerine sebebiyet veriyor" dedi.
"BEBEKLERE 1 YAŞINDAN ÖNCE TUZ YASAK" Çocuklara 1 yaşından önce verilen tuzun damarlarda birikerek erken yaşta hipertansiyon hastası olmalarına yol açabileceğini anlatan Vurgun, bebeklerin beslenmelerinde yapılan en sık hatalardan birinin ise ailelerin kendi yedikleri tuzlu besinlerden çocuklara yedirmeleri olduğunu kaydetti. Vurgun, "Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de bebeklerin yüzde 60'ı 1 yaşından önce evde yetişkinler için yapılan yemeklerden yiyor. Oysa bebeklere 1 yaşına gelinceye dek tuzlu hiçbir gıda tattırmamak gerekiyor çünkü bebeklik dönemi aşırı sodyum, dolayısıyla tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda oluşacak tansiyon hastalığı yönünden hassas ve belirleyici bir dönemdir. Bebeklik döneminde aşırı tuz, yani sodyum tüketimi kan basıncını yükselterek aort ve koroner damarlarda erken dönemde değişikliklere ve dolayısıyla kalp, damar ve böbrek hastalıklarına zemin hazırlıyor. Bunun sonucunda da bebeğin yetişkinlik dönemine geldiğinde daha erken yaşta, hatta çocukluk çağında bile tansiyon hastası olmasına sebebiyet veriyor” dedi.
Anne sütünün her bebek için özellik arz eden ve günlük ihtiyacına göre değişebilen yapıda olduğunu belirten Vurgun, anne sütünün 6'ncı aydan sonra yetmeyeceğini söyledi. Ek gıdaya 6 aydan sonra başlanabileceğini belirten Vurgun, “Beynin 2 yılda tamamen geliştiğini düşünürsek çocukların kaliteli beslenmeleri için bu 2 yıl çok önemli bir süreç olarak görülüyor. Anne sütünden ek gıdalara geçerken o günün kullanılabilecek sebze ve meyvesinden püre veya sulu halde verilebilir. Besin değerini yitirmemesini için ise bu gıdalar buharda pişirmelidir. Bebeklere 6 aydan sonra inek sütü ek besin olarak da verilebilir ama bunu da peynir yoğurt gibi mayalanan ürünler ile sağlanmalıdır. 9'uncu aya kadar bal, balık, yumurtanın beyazı da verilmemelidir” diye konuştu.(İHA) |