Ramazan ayında susuzluk nasıl giderilir? Sahur ve iftarda ne yenmeli? Ramazan ayında sıcak hava nedeniyle oruç tutanların kara kara düşündüğü en önemli konu olan susuzluk konusuna uzmanlar önemli tüyolar verirken, sahur ve iftarda neler yenmesi gerektiği konusunda da öneriler sundu.
Ramazan ayında sıcak hava nedeniyle oruç tutanların kara kara düşündüğü en önemli konu olan susuzluk konusuna uzmanlar önemli tüyolar verirken, sahur ve iftarda neler yenmesi gerektiği konusunda da öneriler sundu. ORUÇ TUTANLAR MUTLAKA SAHUR YAPMALI Bursa Özel Hayat Hastanesi doktorlarından diyetisyen Merve Şanlı, Bursada Bugün'e yaptığı açıklamada, "Ramazan ile birlikte beslenme alışkanlıkları da değişiyor. Gün boyunca aç kalınan süre artıyor ve öğün sayısı azalıyor. Bunun için kişiler beslenmelerine dikkat etmeli ki, Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde bitirebilsinler. Özellikle sahur öğünü yapmaları çok önemli. Sonuçta gün boyu sürecek bir açlık durumu var. Günü rahat geçirebilmeleri için mutlaka sahura kalkmalılar" dedi. SAHURDA NELER YENMELİ? Sahur yemeklerinde protein kaynaklarına mutlaka dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Merve Şanlı, "Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi kahvaltılık ürünler tüketilebilir. Buğday ve çavdar gibi tam tahıllı ekmekler tüketilebilir. Sahurda kızartma ve hamur işi gibi yiyeceklerden kaçınılmalı. Ağır yiyeceklerden mutlaka uzak durulması gerekiyor. Yine sucuk, salam, ağır şarküteri ve ağır etli yemeklerden de sahurda kaçınılması gerekiyor. Bu gibi yiyecekler yerine daha sağlıklı yiyecekler tüketilmesinde fayda var" diye konuştu. İFTARDA NELER YENMELİ? İftarda nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da önemli açıklamalar yapan Şanlı, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Gün boyu yaşanan açlıktan sonra iftarda birden yemek yemeye yöneliyor. İftarda birden yüklenmek yerine azar azar ve sık sık yemek yenmeli. İftarda önce bir çorba ile birlikte su ile açılış yapılmalı. 15-20 dakika ara verildikten sonra iftar yemeğine devam edilmeli. İftarda ağır yiyeceklerden uzak durulmasında fayda var. Gün boyu aç olunduğu için ağır yiyecekler midenin yorulmasına neden olabilir. İftarda aşırı ve hızlı yemek yemekten mutlaka kaçınılması gerekiyor." RAMAZAN AYINDA SUSUZLUK NASIL GİDERİLİR? Ramazan ayında oruç tutanlar için en önemli unsurun vücudun su ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Merve Şanlı, "Ramazan ayında sıcak havalar nedeniyle insanlar su ihtiyacını çok fazla hissedebilir. Bir insanın günlük su tüketimi 2,5 litre olmalıdır. Bu 2,5 litre suyun sahurda tüketilmesi de yanlış olur. Oruç tutan kişiler iftardan sahura kadar 2,5 litre suyu azar azar tüketmeli. Susuzluğa en önemli çözümlerden biri de meyvenin kendisinin yenmesidir. Meyve yendiğinde hem su ihtiyacı hem de mineral ihtiyacı alınmış olacak. Bunun yanında süt, ayran, cacık gibi kalsiyum kaynakları da tüketebilirler. Ayrıca maden suyu da iyi bir tercih olacaktır" şeklinde konuştu. YEMEK SONRASI TATLIDAN KAÇININ Yemeğin hemen ardından tüketilen çay ve kahvenin kafein içerdiğine işaret eden Şanlı, "Bu yüzden yemekteki vitamin ve mineral tüketimini azaltır. Yemekten 1-1,5 saat sonra çay ve kahve tüketilmelidir. Yemek sofrası kaldırılmadan tatlı ve meyve tüketilmesi de yanlış olacaktır. Yemeklerden en az 1-1,5 saat sonra tatlı ve meyve tüketilmesinde fayda var" dedi. RAMAZAN'DA DİYET YAPANLAR NELER YAPMALI? Ramazan orucunu zayıflamak için tutanlara da seslenen Şanlı, "Ramazan'da öncelik zayıflamak olmamalı. Ramazan'ı sağlıklı geçirebilmek daha öncelikli olması gerekiyor. Zayıflamak değil de kilomuzu kontrol edebiliriz. O yüzden sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Diyet konusunda kaçamakları daha az olmalı. Fiziksel aktivitelerini de arttırmalılar. İftardan sonra 1 saatlik yürüyüş bile kilo kontrolünü sağlayacaktır" diye konuştu. Etli yiyeceklerin günlük tüketilmesi gereken ürünlerden olduğunu dile getiren Merve Şanlı, balık, kırmızı et ve tavuk gibi yiyeceklerin yenilebileceğini ancak kavurma gibi yağlı etli yemeklerden mutlaka kaçınılması gerektiğini belirtti.
http://www.bursadabugun.com/ |