Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Nisan 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Ramazanda kilo almayın yeter

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, özellikle Ramazan ayının ilk bir haftalık ya da 10 günlük döneminde organların değişen şartlara adaptasyon sağladığını ve metabolizmanın yavaşladığını belirterek, "Bu süreç sonrasında tüketimi artırırsak kilo almaya başlarız. Çünkü metabolizma 10-15 gün sonra gelen her gıdayı depolama eğilimine giriyor" dedi.


Oğuzhan, halk arasında Ramazan ayında uzun aç kalma süresine bağlı olarak zayıflanabileceği yönünde yanlış bir inanış olduğunu söyledi.

Ramazan ayında metabolizma yavaşladığı için kilo alma riski bulunduğunu belirten Oğuzhan, şöyle devam etti:

“Özellikle ramazan ayının ilk bir haftalık ya da 10 günlük döneminde organlar değişen şartlara adaptasyon sağlıyor, metabolizma yavaşlıyor. Çünkü az ürün geliyor, vücut da gelen az ürünle idare etmek zorunda kalıyor. Bu süreç sonrasında tüketimi artırırsak kilo almaya başlarız. Çünkü metabolizma 10-15 gün sonra gelen her gıdayı depolama eğilimine giriyor. Bir daha hiç yemek gelmeyecekmiş zannediyor. Bizim iftar sofralarımız zengin olur, iftar davetlerimiz çok olur. Bu davetlerde yemeğin dozunu kaçırırsak kilo alırız.”

"BÖREK ÇABUK ACIKTIRIYOR"

İftarda orucun bir bardak su ile açılmasını, ardından çorba ve salata yenilmesini öneren Oğuzhan, şunları anlattı:

“10-15 dakikalık aranın ardından da ana yemeklere geçilmesinde fayda var. Tabi 16-17 saat açlık ve susuzluk söz konusu. Bu nedenle mutlaka sahura kalkılmalı. Sahurda da hamur işlerinin tok tutacağına inanılıyor ancak bu yanlış. Aşırı karbonhidratla beslendiğimizde, ilk etapta bir doygunluk hissi oluyor ama sonrasında çabuk bir acıkma meydana geliyor. Tabi pasta, börek yiyelim ama yanında protein de alalım. Bizi tok tutacak olan proteindir. Yiyeceğimiz unlu mamülleri yoğurt, az yağlı süt, ölçülü miktarda yumurta ile kombine edelim.”
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Ramazanda kilo
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız