Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Susuzluk konsantrasyon güçlüğü yapıyor

Vücutta su miktarı azaldıkça halsizlik, yorgunluk, dikkatsizlik konsantrasyonda azalma ve performans düşüklüğü yaşanıyor. Uzmanların önerisi; günde en az 10 bardak su içme yönünde.


Bir yetişkinin günde 10 ile 15 su bardağı su içmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, su içme süresinin kısaldığı ramazan ayına dikkat çekiyor ve oruç tutulurken yeterli miktarda su tüketmek için çaba harcanmasını öneriyor.
 
Ramazan ayında günde en az 8 su bardağı su içilmesi ve iftar ile sahur arasındaki zaman diliminin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Gürhan, “Ülkemizde ramazan ayında en sık tüketilen içecekler çay, kahve ve asitli içeceklerdir. Fakat bu içecekler kafein içerikleri nedeniyle vücuttan su atımına yol açar. Bunlar, su yerine düşünülmemeli, mümkün olan en az ölçüde tüketilmelidir. Su kaybına engel olan içecekler ise ayran, taze sıkılmış meyve sebze suları, taze limonata ve doğal maden sularıdır” diyor.
Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, ramazan ayını sağlıklı şekilde tamamlayabilmek için hangi içeceğin, ne zaman ve ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda ise şunları aktarıyor:

HANGİ İÇECEK, NE ZAMAN, NE MİKTARDA TÜKETİLMELİ?

Su: İftardan sahura kadar olan zaman diliminde yavaş yavaş, en az 8 su bardağı olacak şekilde su içilmelidir. Uzun açlık döneminden sonra su içmek midenizi bulandırıyor ise limon suyu ile suyunuzu lezzetli hale getirebilirsiniz.
 
Taze Sıkılmış Meyve Suları ve Taze Limonata: Yeterli miktarda su içemeyenler günde 100–200 mililitre yani 1–2 çay bardağı kadar taze sıkılmış meyve suları tüketebilirler. Günlük boş enerji alımını arttırmamak adına şeker hiç eklenmemelidir. Fakat taze meyve sularının bile su kadar etkili ve taze meyvelerden daha sağlıklı olmadığını unutmayın.
 
Ayran: Sudan sonra tercih edebileceğiniz en sağlıklı içecektir. Gün boyunca açlık nedeni ile düşen tansiyonunuzu dengelemek adına içine bir miktar tuz ekleyebilirsiniz. Her iki su bardağı ayranın, 1 su bardağı süt-yoğurt kadar enerji içerdiğini unutmayın.
 
Doğal Maden Suları: Su yerine geçebilecek bir diğer içecekte doğal maden suyudur. İçerdiği mineraller ile ramazan döneminde mineral ihtiyacımızı sağlamakta da yardımcı olur. Günde 1 adet doğal maden suyu içilebilir. Asit içeriği nedeni ile aç karına içilmemesi ve mide sorunları olanlar tarafından tüketilmemesi gerekir. Ayrıca yüksek tansiyon hastaları da doğal maden suyu içmemelidir, çünkü bu içeceklerin sodyum içerikleri yüksektir.
 
Çay: Ülkemizde yaygın olarak tüketilen çay, tüketim miktarları ve hazırlanma şekli konusunda dikkat gerektiren bir içecektir. Günde 4–5 kupadan fazla çay içilmemesi gerekir. Çünkü kafein içeriği nedeni ile vücuttan su atımını arttırır. Çay antioksidan içeriği yoğun olan bir içecektir. Fakat antioksidanlardan yararlanabilmek için çayı doğru demlemek gereklidir. En yüksek antioksidan içeriği için çay 5–7 dakika demlenmelidir. Diğer önemli bir konu ise çayın ne zaman tüketileceğidir. Sahurda yumurtanın yanında ve iftardan hemen sonra çay tüketmek uygun değildir. Çünkü çay yapraklarının yapısında yer alan tanenler demir emilimini azaltır. Bu nedenle çay yemeklerden hemen sonra değil, en az 45 dakika sonra açık ve limonlu olarak tüketilmelidir. Yeşil çayın antioksidan içeriği siyah çaya göre daha fazla olduğundan yeşil çayı da tercih edebilirsiniz.
 
Kahve: Yemeklerden sonra en sık tüketilen içeceklerden birisi de kahvedir. Günde 4 kupa kahve önerilen maksimum günlük kafein alımına eş miktarda kafein içerir. Koyu kahveler uzun süren açlık nedeni ile yorulmuş olan mideyi rahatsız edebileceğinden ve kalp çarpıntılarına neden olabileceğinden tercih edilmemelidir.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.07.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Susuzluk konsantrasyon güçlüğü yapıyor
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız