‘Kaya tuzu, astım ve bronşite iyi geliyor’ Kaya tuzunda insan vücudundaki gibi 84 farklı element bulunuyor.
Bunlar vücudun ihtiyacı olan elementler. Trabzon Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp uzmanı Dr. Selim Yurtsever, kaya tuzunun cildin güzelleştirilmesi, yüzdeki aknelerin giderilmesi ve antidepresan özelliğinin yanında stres alıcı yönü olduğunu söylüyor. Kaya tuzunun tam bir şifa kaynağı olduğunu söyleyen Yurtsever, şu bilgileri veriyor: “Kaya tuzu; astım, bronşit gibi alt solunum yolları hastalıklarına da iyi geliyor. Evde tuz kristalini eriterek içerisinde 20 dakika kadar durulursa bacaklarda ve kollardaki ağrıların gitmesini sağlar."
Doğal tuzun evde yapılacak kolay bir testle de anlaşılabileceğini belirten Yurtsever, "Evde bir bardak sirkenin içerisine tuz kristali atılıp bir süre beklenince 10 dakika sonra alttan üste doğru gaz kabarcıkları çıkıyorsa tuz doğal değildir." diyor. Selim Yurtsever, kaya tuzunun aksine rafine edilmiş tuzun böbreklerde ciddi yük oluşturduğunu belirterek, "Böbrek bu yükü karşılayamayınca vücutta ödem olur, ileriki dönemde kalp yetmezliği gelişir. Eklemlerde birikerek çeşitli rahatsızlıklara, böbrek ve safra kesesi taşı oluşmasına, hipertansiyona neden olur." diye konuşuyor.
Öz Bilgin Tuz Yönetim Kurulu Başkanı Suat Bilgin ise Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesinde bulunan Hacıbektaş kaya tuzu havzasında bir milyar tonluk kaya tuzu rezervinin Türkiye'nin en az bin yıllık ihtiyacını karşılayabileceğini belirtiyor. Türkiye'de yaygın olarak Tuzköy Hacıbektaş Havzası'nın dışında, Çankırı, Yozgat Sekili, Kırşehir Tepesidelik, Kars Kağızman ve Iğdır Tuzluca'da üretim yapıldığını belirten Bilgin, dünya genelinde de kaya tuzu rezervi açısından en şanslı ülkenin Türkiye olduğunu ifade ediyor. |