Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Nisan 2025 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler


Manda sütünün dondurması 'daha kaliteli'

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde yapılan bilimsel araştırmada, manda sütünden yapılan dondurmanın inek sütüne oranla çok daha kaliteli ve erime süresinin uzun olduğu belirtiliyor.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, manda sütüyle dondurma üretimi üzerine çalışma yaptıklarını belirterek, bunda önemli sonuçlar elde ettiklerini söyledi.
 
Manda sütünden dondurmayı ilk kez kendilerinin çalıştığını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:
 
"Manda sütünden dondurma yaptık. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor fakat çok iyi sonuçlar aldık. İnek sütünden yapılan dondurmadan kat kat daha lezzetli. Hacim artışı, tat ve aroması daha yüksek. Onun için dondurmamızı çeşitlendirmemiz lazım. Halkın beğenisine böyle farklı bileşimde, farklı yapıda dondurma sunarak, vatandaşın dondurmaya ilgisini artırmamız gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımıza devam ederek, elimizden geleni yapıyoruz."
 
Türkiye’de keçi sütüyle dondurma üzerine birçok çalışma olduğunu anlatan Özdemir, "Keçi sütünde proteinler elastik olduğu için daha çok uzayabilir hale geliyor. Bu da dondurmada istenen bir özelliktir. Bu özellikten dolayı keçi sütü üzerine hem çalışma var hem de dondurma üreten yerler var ama manda sütü hiç çalışılmamış, göz ardı edilmiş. Türkiye’de biz böyle bir çalışmaya rastlayamadık" diye konuştu.
 
'İLAVE BİR YAĞA GEREK YOK'
 
Manda sütünden yapılan çalışmayı, inek sütüyle kıyasladıklarını vurgulayan Özdemir, "Manda sütü çok yağlı bir süt. Yüzde 9’a kadar yağ var. Dondurmaya ilave bir yağ katmanıza bana göre gerek yok. İnek sütünden yapıldığı zaman dışarıdan ilave yağ katılması gerekiyor. Bu da üreticileri biraz zor durumda bırakıyor, yani dışarıdan parayla yağ almak zorundasınız. Manda sütünde ilave yağ kaynağına da gerek yok" şeklinde konuştu.
 
Manda sütünün çok beyaz olduğu için teşvik edici olduğunu belirten Özdemir, şöyle devam etti:
 
"Homojen olduğu için içinde buz kristali bulunmadığını gördük. İnek sütüyle manda sütünden dondurmayı aynı şartlarda yaptık. İnek sütünden yapılan dondurmada buz kristalleri görülürken ki bu dondurmada olumsuz bir özelliktir. Manda sütünden yaptığımız dondurmada buz kristalı oluşmadı. Çalışmamızda dondurmanın erime süresini de inceledik. Manda sütü, inek sütü ve inek sütü ile manda sütünü karıştırıp üç ayrı dondurma yaptık. En uzun sürede eriyen dondurma manda sütü oldu. Dondurmada erime süresi önemli bir kalitedir."
 
Prof. Dr. Özdemir, "Manda sütü üzerine ilk kez yaptığımız bilimsel çalışma önemli ışık verdi. Yani manda sütünden yapılan dondurma, keçi sütüyle de rahatlıkla yarışabilir. Hatta keçi sütüne rakip olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.08.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Manda sütü, dondurma, kalite, süt, manda, Salih Özdemir,
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız