"Yerli Halklarda Beslenme Tarzı" adlı raporunu açıklayan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO); 20. yüzyılı "kabus yüzyılı" ilan etti. Raporda geleneksel gıdaların terk edilerek hazır gıdalara yönelinmesi; obezite, şeker ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirdiği belirtiliyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan raporda, tarım bitkilerinde zenginlik ve çeşitliliğin azalmasının sorumlusu olarak; pirinç, buğday, mısır ve soyaya dayalı yemek kültürü geliştirip bunu dünyaya dayatan Batılılar gösterildi.
Raporda, küreselleşme yüzünden yemek alışkanlıklarının standart hale geldiği ve nice yerli bitkinin yok olduğuna işaret edildi.
Yerli bitkilerin besin değerlerine de işaret edilen raporda, bunların en az Batı'da yaygın olarak kullanılan gıda maddeleri kadar yararlı olduğu vurgulandı.
FAO uzmanı Barbara Burlingame, raporu açıklarken, "Geleneksel gıdaların terk edilerek hazır gıdalara yönelinmesi; obezite, şeker ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirdi" dedi.
"Yerli Halklarda Beslenme Tarzı" adlı rapor, Kanada'daki McGill üniversitesi uzmanlarının katkısıyla hazırlandı.
Raporda Tarım bitkilerinin dörtte üçünün genetik mirası, 20. yy'da yok olduğu belirtiliyor.
http://www.gidahareketi.org/ |