Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Kasım 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Araştırmalara göre, yaklaşık 300 milyon kişinin şişmanlıkla mücadele ettiği dünyada bu sayı her 10 yılda yüzde 50 artıyor. Hızla bir dünya sorunu haline gelen şişmanlık, Türkiye'de de giderek artan bir sağlık problemi.

Türk kadınlarının yüzde 27'si, erkeklerinin ise yüzde 19'u obeziteden muzdarip. Bu durumu göz önünde bulunduran gıda firmaları, fast food yerine ızgara yemekler, salata ve kepekli ürünlerle pazardaki payını korumaya çalışıyor. Günümüzde artık sadece bisküvi ve gazlı içeceklerin değil, kebaptan dondurmaya, yoğurttan baklavaya kadar her ürünün kalorisi azaltılarak 'light'ı üretiliyor. Diyet yapanlar kepekli ekmeğin yanında light labne peynir ya da light margarin kullanıyor.

Çağın hastalığı obeziteden korunmak ve alınan fazla kiloları vermek için başvurulan yöntemlerin en sağlıklıları arasında egzersiz ve diyet yer alıyor. Ancak diyet konusunda yapılan bazı hatalar vücut için tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Yanlışların başında light ürünlerin bilinçsiz kullanımı geliyor.

Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevra Çimili, şişmanlığın genel sebebinin yüksek miktarda alınan kalori olduğunu belirtiyor. Besinlerin yağ, şeker ve tuzunun azaltılarak light ürün elde edildiğini ifade eden Çimili, "Tüketilen light ürünlerden alınan enerji hiçe sayılmamalıdır. Sadece kepekli ürünlerle elde edilen light ürünlerin de kalorisi çok düşük değildir. Bir dilim kepekli ekmek ile beyaz ekmeğin kalorisi birbirine eşittir. Kepekli unun besleyici değeri ve posası yüksektir." diyor.

Bazı light ürünlerin içeriğinin paketlerinde açıkça belirtilmediğini, kimi tüketicilerin ise bu paket bilgilerine dikkat etmediğini anlatan diyetisyen Çimili, bu yüzden, alınan ürünlerin kalori takibinin yapılamadığını dile getiriyor. 'Nasıl olsa light yiyorum' denilerek günlük ihtiyacın çok üstünde kalori alınmasının vücudun yağ dokusunu artırdığını vurgulayan Çimili, "Beslenme kültürümüzün tamamen dışında olan light ürünler, diyet yapan bazı kişileri tüketirken mutlu etmiyor ve yemek yemiş hazzını yaşatmıyor." tespitinde bulunuyor.

Sınırlı tüketilmeli

Özel Akademi Hastanesi Diyetisyeni Gonca Uzuner, toplumda light ürünlerin kalorisiz olduğu yönünde yanlış bir kanaat oluştuğunu ifade ediyor. Light gıdaların kilo verdirici veya tedavi edici değil, sadece diyet programlarını zenginleştiren besinler olduğunu açıklayan Uzuner'e göre bu gıdalar sınırlı tüketilmeli. Şeker hastalarının kullandığı diyabetik gıdalar ile light gıdaların birbirinden tamamen farklı olduğunu dile getiren Uzuner, şunları söylüyor: "Light ürünlerin enerjisi azaltılmış, diyabetik ürünlerin ise içine sofra şekeri yerine yapay tatlandırıcı konulmuştur. Light gıdaların yağı azaltılarak kalorisi düşürülürken, içinde yapay tatlandırıcı yerine sofra şekeri kullanılabilir."

zaman.com.tr

Ekleme Tarihi
12.01.2009
Ekleyen Kişi


Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız